Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  10.08.2017 17:10:59

Úvěrový impuls značí nižší růst. Jsou akcie imunní vůči zpomalení?

Po dalším dobrém výkonu světových akcií ve druhém čtvrtletí, kdy nejvíce vydělaly akcie Číny a rozvíjejících se trhů, se objevilo několik náznaků možného zpomalení ve čtvrtletí třetím. To je spojeno zejména s rizikem propadu globálního úvěrového impulsu, který začal v Číně, ale šíří se i do USA. Na akciových trzích se nyní objevily první trhliny, ztrácely např. australské či brazilské akcie.

• Negativní předpověď u energetického sektoru trvá
• Nacenění technologických akcií je napjaté. Expanze čeká zdravotnictví, spotřební zboží a energie
• Negativní úvěrový impuls v Číně, v USA i v Indii značí nižší růst
• Růst budou akcie v Evropě a v Japonsku, které bude těžit ze svého růstu
• Boom elektromobilů pokračuje, můžeme čekat krizi ropného průmyslu?

Pro světové akcie bylo druhé čtvrtletí opět dobré. Investoři získali opětovnou důvěru v Evropu díky jasnému vítězství centristického a trhům nakloněného Emmanuela Macrona v květnových prezidentských volbách následovaných velkým vítězstvím jeho strany ve všeobecných volbách v červnu. Díky nim získal Macron nejsilnější mandát pro reformu francouzské společnosti, jaký kdy vůbec francouzští prezidenti v poválečné historii měli.

Na býčím trhu se nyní konečně objevily i trhliny, australské a brazilské akcie ztrácely, ale ne o mnoho. Mohlo by však jít o varování před možným zpomalením čínské ekonomiky způsobeným slabšími úvěrovými impulsy.

Negativní předpověď u energetického sektoru trvá
Mezi sektory jsou největším překvapením energie a nemovitosti podpořené dlouhodobě nízkými úrokovými sazbami, protože trh zatím nevěří předpovědím FED. Pomalejší trajektorie úrokových sazeb je jednoznačně pozitivní pro sektory, které nejvíce využívají zadlužení. Energetika byla opět jediným sektorem s negativním výnosem. U energetiky jsme měli negativní předpověď poslední tři čtvrtletí a tento náhled si v Saxo Bank držíme i pro čtvrtletí nadcházející. Nacenění energetických akcií stále odráží nadměrně vysoká očekávání oživení cen ropy.

Nacenění technologických akcií je napjaté. Expanze čeká zdravotnictví, spotřební zboží a energie
Technologický sektor k dnešnímu dni vzrostl meziročně o 18 % a všichni mluví o bublině. Červen tohoto roku nám připomněl obnovenou volatilitu, když index Nasdaq 100 náhle spadl o 4 % během dvou obchodních dní. Sektor však rychle přilákal nové nabídky, protože v současném makroekonomickém prostředí zůstává stále jednou z výrazných oblastí růstu. Nacenění technologických akcií je však napjaté a myslíme si, že složená expanze nebude pokračovat. Pokud se potvrdí naše očekávání zpomalení ve třetím čtvrtletí, budou mezi sektory s nejlepšími výsledky ve třetím čtvrtletí patřit zdravotnictví, spotřební zboží a energie.

Negativní úvěrový impuls v Číně, v USA i v Indii naznačuje nižší růst, růst budou akcie v Evropě
Téma zpomalení se točí kolem úvěru, který je pro moderní ekonomiku klíčový. Stále více se ukazuje, že úvěrový impuls, nebo 12měsíční změna čistých nových úvěrů plynoucích do ekonomiky, předchází růstu zhruba o jedno nebo dvě čtvrtletí. Pokud chcete vědět, proč je úvěr důležitý, podívejte se na Čínu. Před finanční krizí byla úroveň nových úvěrů měřená jako procento HDP na 19 %, zatímco průměr po finanční krizi se pohybuje kolem 29 %.

Globální úvěrové impulsy klesly ve druhém čtvrtletí do záporných čísel. Začátek byl v březnu v Číně. Díky tomu představuje druhé čtvrtletí velmi smíšený makroekonomický obrázek a údaje o inflaci zklamaly. Pokud chceme porozumět roli Číny v globální ekonomice, musíme pochopit, že se od ní očekává, že v příštích třech letech přispěje k růstu světového HDP mírou 35 %. Pokud čínská ekonomika zpomaluje, předpokládáme, že akcie rozvíjejících se trhů začnou zaostávat a sektor surovin se dostane pod tlak.

Úvěrový impuls je negativní i v USA a proto by zpomalení ve třetím čtvrtletí nemělo být překvapením. Vzhledem k předpokladu, že americká ekonomika v příštích třech letech přispěje k růstu světového HDP mírou 18 %, je zpomalení úvěrového impulsu pro globální ekonomiku důležité.
Indie, která by do roku 2020 měla být třetím největším zdrojem růstu světového HDP, se také potýká s negativním růstem úvěrů. Jediný velký region s pozitivním úvěrovým impulsem je Evropa. Jsme proto přesvědčeni, že evropským akciím se bude dařit, protože mohou očekávat další příliv kapitálu.

Funguje japonská Abenomika?
Nad Japonskem opět vychází slunce, jak jsme uvedli v našem květnovém sloupku. Japonský nominální HDP je nyní nad předchozím maximem z roku 1997 a anualizovaný růst od 4Q 2012 je 2,1 %. To je vysoko nad finančními náklady země, které představují klíčový ukazatel dlouhodobé udržitelnosti. Japonsko nezažilo tak vysoký růst od období 1993-98. V dubnu byla nezaměstnanost na 2,8 %, což je nejnižší úroveň od 1994 a blíží se úrovni, kdy se historicky zotavuje inflace. Pokud k tomu dojde, může jít o nejdůležitější událost roku 2018. Japonské akcie se mezitím hodnotí o 20 % pod americkými akciemi. V důsledku zlepšujících se makroekonomických údajů a nacenění aktiv, přikládáme japonským akciím velkou váhu.

Boom elektromobilů pokračuje, můžeme čekat krizi ropného průmyslu?
Rok 1990 představoval bod zlomu pro osobní počítače a softwary, protože tehdy překonal Microsoft hranici příjmů 1 miliardy dolarů. V letošním fiskálním roce se předpokládá, že firma bude mít výnosy kolem 96 mld. USD. To představuje složenou míru růstu za posledních 26 let ve výši 19 %.
Rok 2013 pravděpodobně představoval zlomový rok pro elektromobily, protože Tesla překročila hranici příjmů 2 mld. USD. O čtyři roky později existuje stále mnoho skeptiků, ale důkazy mluví jasně: právě zažíváme „okamžik Microsoftu“ v oblasti elektromobilů a vozidel bez řidiče. Podle odhadů odvětví budou elektromobily s dlouhým dojezdem stát zhruba 22 tisíc současných USD, takže budou dostupné i v rozvíjejících se zemích. Odhady Bloomberg New Energy Finance ukazují, že 35 % všech globálních prodejů nových vozů tvoří právě elektromobily. Pokud někdo pochybuje o odhodlání výrobců automobilů, promluvte si s Volkswagenem. Společnost plánuje svou strategii podle elektromobilů a do roku 2020 hodlá nabízet 20 nových modelů.

   Zdroj: Bloomberg New Energy Finance

Velkou otázkou zůstává, jak bude elektromobily a auty bez řidičů ovlivněna budoucí poptávka po ropě. Trendy zřejmě omezí vlastnictví automobilů na několik vyvolených a spotřeba benzínu prudce poklesne. Pokud bude pokračovat současný nárůst elektromobilů, v roce 2023 sníží využití elektromobilů poptávku po ropě o 2 miliony barelů denně, což téměř odpovídá přebytku ropy z roku 2014.

Jinak řečeno, revoluce elektromobilů pravděpodobně způsobí velkou krizi ropného průmyslu. Možná, že ropné zásoby v hlubinách oceánu nakonec nebudou nikdy vyčerpány. Největší neznámou jsou však auta bez řidičů, která by mohla výrazně snížit počet vozidel, ale také optimalizovat spotřebu benzínu a tím způsobit ještě výraznější propad poptávky po ropě. V extrémně dlouhém období máme negativní náhled na ropný průmysl a odhadujeme, že návratnost kapitálu v tomto odvětví bude pro akcionáře nízká. 


Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688