Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.08.2017 18:12:00

FAANG podruhé, aneb pozor na akciové hvězdy, zotavení z jejich kolapsu může trvat desetiletí

Akcie spojené akronymem FAANG jsou tituly, proti kterým si dovolí vsadit jen málokdo a kdo na nich naopak otevřel dlouhé pozice, většinou nelitoval. Skeptický čtenář by mohl podobné univerzální růžovo vnímat jako kontrariánský indikátor a nebyl by sám. Například Goldman Sachs v červnu přišel s analýzou, která investory před FAANGem varovala. Tedy přesněji řečeno před FAAMGem, protože Goldman považuje za lepší dát do jedné skupiny Facebook, Amazon, Apple, Microsoft a Google (a vyřadit Netflix).

Banka je ale ve svém varování umírněná - tvrdí, že dlouhodobý výhled je u těchto titulů stále dobrý a namístě jsou jen obavy z krátkodobější korekce. Všímá si také toho, že volatilita akcií FAAMGu je mimořádně nízká a pohybuje se i pod volatilitou tradičních defenziv jako jsou utility. Investoři prý tyto akcie dokonce začali vnímat spíše jako dluhopisy a pak by se dalo čekat, že jim moc neprospěje růst sazeb. I tato nízká volatilita je ale každopádně známkou mimořádné důvěry, kterou investoři v tyto tituly mají (podobně můžeme uvažovat i o současné, z historického hlediska mimořádně nízké, volatilitě celého trhu).

Pro ty, kteří varují před další technologickou bublinou, připravili analytici GS následující tabulku. Popravdě řečeno nevím, zda má podle banky ukazovat, že technologie jsou opět přepálené, či nikoliv. Mně uvedená čísla naznačují druhou možnost. Váha „vrcholné pětky“ z přelomu tisíciletí a té současné (tedy FAAMG) v indexu SPX je stále dost velká, ale nyní přece jen o něco nižší (13 % vs. téměř 16 %). Kapitalizace prvních pěti je dnes znatelně vyšší (2,7 bilionu dolarů vs. 2 biliony dolarů). Valuace ale ani zdaleka nedosahují hodnot z přelomu tisíciletí. Dnešní top firmy mají také mnohem větší zásobu hotovosti jak v absolutní hodnotě (340 miliard dolarů vs. 45 miliard dolarů), tak v poměru k hodnotě celé společnosti (13 % vs. 2 %):

 

Vyjma Amazonu se PE současných hvězd pohybuje na znatelně nižších úrovních, než tomu bylo před 17 lety. A uvědomme si, že dnešní bezrizikové sazby jsou zhruba na polovině toho, kde se nacházely na přelomu tisíciletí. To by samo o sobě měly současné násobky zvedat, ale ony se i přesto nachází níže. To znamená, že současná růstová očekávání jsou ve srovnání s očekáváními na vrcholu technologické bubliny neporovnatelně nízko. Na bublinu, která by musela masivně korigovat, to tedy opravdu nevypadá. A u zmíněného Amazonu musíme brát v úvahu, že jeho provozní a volné cash flow je znatelně vyšší, než jeho zisky, takže násobky založené na ziscích dosti matou tělem (což ale automaticky neznamená, že akcie nejsou dražší).

Tabulka tedy podle mne pro současnou top pětku nevyznívá nijak pesimisticky, ale jedno varování v ní skryté přece jen je. A je tak na očích, že bychom jej mohli lehce přehlédnout: Až na Microsoft se v elitní skupině nedokázal udržet žádný z předchozích premiantů (pokud pak vezmeme za současnou referenční skupinu FAANG, pak se skupina změnila úplně). To ještě neznamená, že by bývalí rekordmani neposkytovali hezkou návratnost. Ale podívejme se na následující graf, kde je zeleně vyznačen vývoj cen akcií Microsoftu a spolu s ním i další oblíbenci z přelomu tisíciletí:


Zdroj: Financial Times)

I když si za výchozí bod vezmeme dno dosažené po prasknutí technologické bubliny (tedy bod nejpříznivější), tak graf hovoří celkem jasnou řečí: Pozor na hvězdy. Po velkém optimismu u nich přichází období kruté deziluze a následně předlouhé období hledání. To zde trvalo déle než deset let a až zhruba od roku 2012 se dá hovořit o nějakém trendu opětovného růstu (snad vyjma Oraclu). A to za postupného poklesu zobchodovaných objemů (spodní část grafu). Jinak řečeno, po pýše a pádu se bývalým hvězdám začalo dařit až ve chvíli, kdy už nebyly v módě.

Čtenářovi nedovedu říci, zda podobný osud čeká dnešní FAANG, či FAAMG. Jisté je jen to, že většina těchto akcií je značně povídkových – současný fundament nehraje zase takovou roli, vše je o budoucnosti. A povídky se mohou po dlouhém období nezpochybnitelnosti měnit ze dne na den. Z tohoto pohledu bychom také možná měli spíše hovořit o akciích FATANG. O tom „T“ se v posledních dnech hovoří asi nejvíce.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688