Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.08.2017 22:29:34

Analýzy makroindikátorů: Inflace vyskočila i přes další zlevňování pohonných hmot

I přes propad cen ropy na světových trzích, na který navázalo zlevňování cen pohonných hmot, domácí inflace přidala a dostala se na 2,5 %. Bezpečně se tak drží nad 2% cílem centrální banky. Hlavními podporovateli růstu cenové hladiny byly ceny potravin, ale přidaly se i jádrové ceny. Inflace by se nad cílem měla držet letos i po celý příští rok.  Červencový vysoký cenový růst zvyšuje pravděpodobnost dalšího růstu sazeb ČNB v posledním čtvrtletí letošního roku.

Cenová hladina se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,3 %. Na její růst nejvíce tlačily jádrové ceny, které v červenci podle našeho výpočtu přidaly i díky sezónním vlivům 0,6 % m/m. Vysoký růst znovu vykázaly i ceny potravin, které meziměsíčně přidaly 0,9 %. Vedle sezónního růstu cen zeleniny jsme byly v tomto oddíle svědky zejména výrazného nárůstu cen živočišné produkce, protože pokračovalo zdražování vajec a mléčných výrobků. Ceny zemědělských výrobců a zvýšená poptávka po mléčných výrobcích naznačují, že ke korekci se ceny potravin zatím nechystají. Zlevňování pohonných hmot v červenci dále bránilo ještě vyššímu cenovému růstu, když ceny na čerpacích stanicích klesly o 2,1 % m/m.

V meziročním vyjádření se ceny v Česku zvýšily o 2,5 %. Nejvyšší růst vykazují ceny potravin (+5,8 %), ke zrychlení došlo i u jádrové inflace, která v červenci podle našeho výpočtu zrychlila z červnových 2,2 % na 2,4 %. Naopak meziroční růst cen pohonných hmot, který celkovou inflaci podporoval do začátku letošního roku se v červenci úplně vyčerpal, když jejich ceny meziročně stagnovaly.  

Červencový cenový vývoj je plně v souladu se srpnovou prognózou z dílny analytiků ČNB. Silná inflační čísla zvyšují pravděpodobnost dalšího zvyšování sazeb ještě v letošním roce. To se dnes projevilo mírným posílením koruny ihned po zveřejnění inflačních čísel. Na druhou stranu prognóza ČNB počítá s dalším zrychlováním inflace v následujících měsících. My se domníváme, že inflace bude spíše mírně zvolňovat, a i proto pro zvyšování sazeb v posledním čtvrtletí letošního roku vidíme stále výrazná rizika. 

Inflace by se letos i příští rok měla udržet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Cenový růst sice budou brzdit vnější faktory, protože inflace v eurozóně se stále nezvedá a ceny ropy porostou velmi pomalu. Zdražování bude brzdit i posilující koruna, nicméně domácí faktory, kterým vévodí mzdový růst budou českou inflaci výrazně podporovat. Celkově tedy v letošním roce očekáváme inflaci na 2,3 %, zatímco v roce 2018 by měla zpomalit na 2,2 %.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.07.2022Zlevňování pohonných hmot bude pokračovat Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
11.04.2022Pohonné hmoty vytáhly inflaci ke 13 % (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688