Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.08.2017 10:40:55

Portfolio inovativních léků Novo Nordisk umožnilo zvýšit roční cíle. Problémy jsou v USA

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk A/S dosáhla za 1. pololetí 2017 růstu čistého zisku, což vedlo k navýšení celoročních cílů. Podle vedení společnosti se firmě nad očekávání velmi dobře daří v prodejích inovativních léků na léčbu cukrovky (diabetes mellitus) tzv. 2. typu s přípravkem Victoza a inzulínu Tresiba a také s léčivy na obezitu.

Zatímco celosvětově tržby Novo Nordisk podpořily velmi dobré výsledky prodejů nových léčiv na obezitu a cukrovku, v Severní Americe firma zaznamenala komplikace kvůli nastavení slev pro odběratele a silnou konkurenci, která na trh dodává generická léčiva, u kterých vypršela patentová ochrana. Novo Nordisk ale oznámil, že růst tržeb za rok 2017 dosáhne ve vyjádření v dánských korunách 1 – 3 %, zatímco původní odhady počítaly s růstem od 0 až do 3 %. Akcie farmaceutické společnosti na kodaňské burze i proto přidávají 5,54 % na 276,60 DKK za akcii. Jde přitom o největší růst cenných papírů firmy za poslední více než tři měsíce.

Skupina uvedla, že provozní zisk za první pololetí roku 2017 meziročně vzrostl o 8 % na 26,88 miliardy dánských korun (4,25 miliardy dolarů), což naplnilo očekávání analytiků. Tržby vzrostly o 4 % na 57 miliard DKK. Novo Nordisk uvedl, že navzdory očekávanému zpomalení prodeje v USA v příštím roce, který je částečně spojen s nižšími slevami na léčbu cukrovky, vidí společnost druhou polovinu roku 2017 příznivěji.

„Jsme na dobré cestě, abychom dosáhli cílů pro rok 2017 založených na růstu tržeb, který je řízen našimi novými inovativními produkty v rámci péče o cukrovku a obezitu a pokračujícím zaměřením na kontrolu nákladů," citovaly zpravodajské agentury Larse Fruergaard Jorgensena, generálního ředitele Novo Nordisk. Podle něj se nyní firma musí vyrovnat se silně konkurenčním prostředím v USA, kde také dojednává systém slev na léčiva pro odběratele. „Věříme ale, že naše dlouhodobé finanční cíle jsou dosažitelné," doplnil Jorgensen.

Nejlépe prodávaný lék Novo Nordisk je injekční přípravek na léčbu cukrovky 2. typu, známý jako Victoza, zaznamenal 18% nárůst prodejů, který dosáhl hodnoty 11,525 miliardy DKK. Tržby z prodeje inzulínů skupiny Novo Nordisk meziročně vzrostly za první polovinu roku o 6 % na 32,7 miliardy DKK.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688