Klidná dovolená? Ať kvůli drobnosti nevytopíte sousedy!

Dovolené v klidu předchází kontrola vodovodních hadiček

Vypnutá žehlička i sporák, zavřená okna, sbalené kufry … Ať už odjíždíte na vysněnou dovolenou nebo jen na prodloužený víkend, scénář při odjezdu bývá podobný. Mysleli jste však před odjezdem na všechno?

Základní rady, co dělat při odjezdu na dovolenou, má většina z nás v malíčku. Málokoho ale napadne, že skrytý nepřítel, který dokáže napáchat až statisícové škody, se skrývá pod umyvadlem, dřezem či na záchodě. Jde o vodovodní hadičky, jejichž přítomnost v domácnosti ani nevnímáme. Některé hospodyňky možná tak jako sušák mokrých hadrů, což je častý ale velmi nebezpečný nešvar.

Zpackaná dovolená?

Řadě z nás se už stalo, že na dovolené zazvonil telefon, kdy nám naštvaný soused sděloval, že jsme mu v nepřítomnosti vytopili byt. Vodovodní hadičky ať už od pračky, umyvadla, myčky, dřezu nebo záchodu totiž rády praskají, když právě nejsme doma. Přitom nejde o Murphyho zákon schválnosti „co se má pokazit, se pokazí“. Při nepoužívání vodovodního řádu totiž vzniká v potrubí dvojnásobný tlak než obvykle. A pokud máte doma hadičky z gumy nebo silikonu včetně těch opletených kovovým lankem, je zaděláno na problém. Za vše mluví statistiky českých pojišťoven, kterým lidé denně nahlásí až 100 pojistných událostí spojených s vodovodními škodami.

Rady hasičů, jak zabezpečit byt nebo dům před odjezdem na dovolenou:  

 

· Když na delší dobu opouštíte byt, zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče, zda nezůstal zapnutý sporák nebo žehlička.

 

· Pokud může vyprázdnit i ledničku a mrazák, od kterých také hrozí riziko požárů, je nejlepší centrální vypnutí elektrického proudu.

 

· Při odchodu zhasněte všechna světla.

 

· Doporučujeme také odpojit televizor od antény.

 

· Zavřete všechna okna, i když bydlíte ve vyšších patrech. Prudký déšť může způsobit škody nejen uvnitř vašeho bytu, ale může dojít k protečení vody i k sousedům pod vámi. Prudký poryv větru může způsobit i rozbití skla v okně a padající střepy mohou zranit někoho před domem.

 

· Pro případ, že by došlo například k prasknutí vodovodní nebo odpadní trubky , je vždy dobré domluvit se s někým ze sousedů a nechat u nich rezervní klíče. Hasiči se do stanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo.

 

· Nechejte na sebe telefonické spojení, buď u sousedů, nebo v bytě, například na ledničce.

 

Zdroj.: http://www.hzscr.cz/

O čem se nemluví

Většina z nás má za to, že vodovodní hadičky jsou prostě nesmrtelné. „Když jsme si před dvanácti lety kupovali novostavbu, nikdo nás neupozornil na to, že bychom si měli nejlépe co pět let vyměnit v bytě všechny vodovodní hadičky. Nikde se nemluví o tom, že mají omezenou životnost,“ říká Jakub Čermák, jehož prasklá vodovodní hadička zaskočila v práci. „Měl jsem ohromné štěstí, že jsem ten den nebyl na služební cestě. Voda tekla necelé dvě hodiny, i tak jsme vytopili dvě patra sousedů pod námi,“ doplňuje.

Na co spoléháme

Většina z nás má doma hadičky vyrobené z gumy nebo silikonu často opletené nerezovým lankem. I když se jim říká pancéřové, svému názvu bohužel nedostojí. Tyto levné hadičky mají totiž životnost pět až deset let, záleží, jakému prostředí jsou vystaveny. Pokud se k nim chováte nešetrně, mohou prasknout i po pár měsících. Ti, co měnili přípoje během posledních dvou let, mohou mít doma hadičky vyrobené z nerezového vlnovce flexira. Hadičky z tohoto materiálu si vyžádali sami instalatéři, kteří denně řeší pohromy spojené s vytopenými domácnostmi. Nerezový vlnovec flexira se totiž pro svou bezpečnost a trvanlivost používá pro výrobu bezpečnostních hadic pro přípoje plynu. Jde o speciálně upravenou chirurgickou ocel, která má životnost přes sto let.

Čemu věnovat pozornost

Pokud máte tedy doma gumové hadičky, kromě délky používání hlídejte i jejich oplet. I jeden pichlavý drátek dokáže pustit do bytu až 1500 litrů vody za hodinu. Hadičky jsou náchylné na opotřebení, oplet se poškodí i při kontaktu se saponáty, které tak rádi dáváme do skříněk pod dřez nebo umyvadlo. Pozor také na již zmiňované vlhké hadry, dokáží rychle porušit i novou hadičku. Kromě poškození povrchu jsou dalším bolavým místem gumových hadiček i jejich spoje. Gumová hadice je totiž ke kovové matce přilepená a lepidlo se může časem uvolnit. „S rozleptanou gumovou hadičkou ve spoji mám osobní zkušenost,“ říká Jiří Kvapil. „Pod kuchyňským dřezem nám praskla hadička, která vypadala, že je v bezvadném stavu, a my stihli vytopit tři byty a chodby. Zkusmo jsem pak zatáhl za hadice u umyvadlové baterie a gumová hadička z koncovky také vyklouzla. Bylo jen otázkou krátkého času, kdy by i tato hadička tlakem vody z koncovky vypadla a opět nás vytopila,“ dodává.

Nač nezapomínat

Jak už bylo řečeno, nejlepší ochrana je prevence. Máte-li doma hadičky z gumy nebo silikonu, věnujte jim pravidelnou pozornost, vyplatí se to. Určitě také nezapomeňte na dobré pojištění domácnosti. Při výměně vodovodních hadiček pak raději sáhněte po těch z nerezového vlnovce flexira. Tento materiál má řadu výhod. Spoje u chirurgické oceli jsou svářené, nemůže tak dojít k havárii jako u lepené gumy. Také speciální povrchová úprava je odolná vůči chemikáliím, můžete je tedy bez obav použít i ve vlhkém prostředí. Proti gumě se na chirurgické oceli upravené speciálním zvlněním (proto nerezový vlnovec flexira) neusazují sedimenty nebo šlemy.

Dobrá rada na závěr

Pokud bydlíte v bytovém domě, řešte to i se svými sousedy. Ať nedopadnete jako Hana Soukupová z Brna. Poté, co se přestěhovala do přízemí 11patrového domu, ji sousedi dvakrát během krátké doby vytopili. „Naštěstí se mi podařilo přívod vody co nejdříve zastavit, ale i tak mi v bytě sahala voda vždy až po kotníky. Smutné je, že to bylo kvůli obyvatelům bytů nade mnou, kteří nechtěli vyměnit staré hadičky u rozvodu vody za nové nerezové, i když nám to společenství vlastníků nabízelo. Vytopili mě přes stoupačky, aniž by si toho vůbec všimli.“ Přejeme vám, aby se vás tato událost nikdy netýkala. Ale právě proto myslete na staré pořekadlo nejen před odjezdem na dovolenou: Kdo je připraven, není překvapen.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry