Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.08.2017 08:20:00

DOWER-D: Prázdninové zamyšlení nad geopolitickými akciovými souvislostmi!

Jsme svědky konce globálního pořádku, ve kterém hrály po 2. světové válce klíčovou roli USA? V odpovědi hledejme klíč k obchodování na akciových trzích ve zbytku roku. Výrazně ho ovlivní dění v Bílém domě a v USA vůbec. Prezident Trump není příčinou změn úpadku USA a světového řádu, mnozí v USA, a nejen tam, si to myslí, ale spíš jejich příznakem. Dělá totiž přesně to, co loni slíbil svým voličům. Za zdánlivým chaosem v Bílém domě se dějí věci, které ovlivní svět a akciové trhy na desítky let.

Donald Trump ve své prezidentské kampani například varoval: "Desítky let byl americký imigrační systém založen na nekvalifikovaných lidech. Nebylo to férové k naším lidem". Možná není všechno pravda, do USA se vždy utíkaly a utíkají i nejchytřejší mozky planety, viz NASA. IT a podobně, ale klíč k příštím událostem, včetně vývoje na globálních akciových slovech, v jeho slovech najdeme. Viz české montovny. Chceme pořád jen montovat a mít "socialistickou" plnou zaměstnanost nebo budeme při práci i myslet? V odpovědích na podobné otázky hledejme motivaci k našemu rozhodování na akciových trzích!

Jinou důležitou otázkou Trumpova prezidentského poslání je jeho vnímání tzv. pozitivní diskriminace při přijímání studentů na americké školy s jejím upřednostňováním menšin, především Afroameričanů. Podle Trumpa vše došlo příliš daleko. "Afirmační akce" podle Trumpa diskriminuje "bílou většinu". Cožpak nás takové problémy ve vztahu například k Romům netrápí? Celý problém "Trumpova chaosu" tkví ve vznikajícím geopolitickém vakuu, které začínají vyplňovat jiné mocnosti než USA. Například Rusko nebo Čína.

Vývoj je o to nebezpečnější, že dělí už i samotnou Ameriku. Část amerických republikánů začíná svého prezidenta odepisovat a údajně už plánuje příští prezidentské volby bez Trumpa. Považují ho, ostatně jako Rusové, za slabého prezidenta. "Spatřuji v tomto prezidentovi slabost," říká například jeden z jeho největších oponentů známý senátor John McCain. Co když ale bude za pět let pozdě a svět ekonomicky ovládne Č9na? Budeme prodávat americké akcie a nakupovat čínské? A nemá prezident Zeman s orientací právě na Čínu pravdu?

To jsou ony geopolitické otázky, které musíme brát vážně, mohou mít nečekaně silný vliv na naše akciové počínání! "Republikánský" Kongres USA svázal kvůli tzv. ruské aféře svému "republikánskému" prezidentovi ruce sankčním zákonem proti Rusku, Severní Koreji a Iránu. Politické dopady "ruské kauzy" jsou obrovské. Sankčním zákonem kongres podkopal spolupráci USA s Evropou. Německý ministr zahraničí to řekl bez servítků: USA agresivně kombinují zahraniční politiku s americkými ekonomickými zájmy a chtějí vytlačit ruský plyn z evropského trhu. To nemůžeme akceptovat!

Všimněme si v této souvislostí i dopadů. Česko nestojí mimo: plyn rovná se energetika, energetika rovná se ČEZ. Nepodceňujme geopolitická propojení! A dál. Co se děje za oponou výše popsaných procesů? Čína buduje "Pás a stezku" a postupně svůj projekt zhmotňuje do řady průmyslových a infrastrukturálních projektů v celé Auroasii a místo o sankcích mluví o spolupráci a Trumpovo rušení obchodních smluv čínskému počínání napomáhá.

Léto nás pořád ještě nenutí činit nezbytná závažná a především rychlá "akciová rozhodnutí" v našich portfoliích. Vývoj okolo Pegas Nonwovens si vybírá oddychový čas a do "nákupu" jeho dividend ještě zbývají dva měsíce. Navíc všechno po rozhodnutí ČNB "jistí" finanční sektor. Není tedy kam spěchat. Je ale nejvyšší čas přemýšlet o tom co bude "den poté".


DOWER-D










 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688