Zahrada s ochranou: vyzrajte chytře na škůdce zahrady

Krásná je zahrada bez škůdců Pohodové letní dny na zahradě vám můžou pěkně znepříjemnit škůdci či otravný hmyz. Nikoho jistě nepotěší, když mu pečlivě ošetřovaný trávník rozvrtá krtek, nebo když na něj při zahradním pikniku budou útočit otravné vosy.

Možností, jak se nevítaných obyvatel zahrady zbavit, je celá řada, ne všechny jsou však humánní a pro ostatní živočichy neškodné. Poradíme vám, jak na to bez chemie či jiných nebezpečných látek. Tady je výčet těch nejčastějších škůdců.

Slimáci

Okousané listy salátu a lesklé slizové stopy. To je důkaz, že se u vás zabydleli slimáci. Jak je ze zahrádky vystrnadit? Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které plže odpuzují. Vyzkoušejte hořčici, řeřichu zahradní, šalvěj nebo tymián. Drastickou variantou je slimáky posolit nebo je pravidelně sbírat a pak následně utopit v teplé vodě.

Vosy a sršni

Pokud se k vám na zahradu slétávají vosy a sršni. Není nic jednoduššího, než je chytit do pasti. Pomůžou vám důmyslné návnady, které obsahují feromony a směsi přírodních vůní. Ty hmyz přivábí a uvězní. Tyto pastičky jiný hmyz jako například včely nepřitahuje. Vyzkoušet v tomto případě můžete návnadu Bros. Pokud však máte přímo na zahradě vosí hnízdo, je potřeba ho zlikvidovat. Troufnout si můžete buď sami, nebo raději zavolejte odbornou firmu. Vyhnete se tak nepříjemným žihadlům.

Krtek

Rozrytý trávník plný hromádek, zabydlel se u vás krtek. Pozor, patří mezi chráněné živočichy, proto byste ho neměli usmrcovat, ale pouze vyhnat. Na vyštvání krtka se dají použít látky, které mu moc nevoní. Doporučuje se vkládat do vstupů nebo do odkrytých chodeb aromatické listy ořešáku královského. Další možností je například čerstvá citronová kůra, zapálené sirné tablety, dýmovnice a jiné přípravky, uvolňující zápach nebo kouř.

Mšice

Bojovat proti mšicím se dá mnoha způsoby. Záleží, jak moc se na vašich rostlinách přemnožily. Můžete použít ochranné přípravky na přírodní bázi nebo nasazení přírodního predátora, jako je slunéčko sedmitečné, zlatoočko nebo parazitická vosička.  Proti mšicím prý pomáhá roztok z vylouhovaných nedopalků, údajně zabere i rozpuštěné mýdlo ve vodě, nebo voda s jarem. Zatočit se mšicemi by však měl i nálev z kopřiv nebo česnek rozmačkaný ve vodě.

Myši

Na zahradě se vám mohou usídlit i myši, tedy konkrétně hryzci a hraboši. Když se totiž přemnoží, rádi se z polí stěhují i na zahrady. V boji s nimi se budete muset vyzbrojit trpělivostí a vyzkoušet i několik metod. Oblíbené jsou elektronické odpuzovače a plašiče. Hryzcům a hrabošům také můžete znepříjemnit cestu k záhonkům, a to tak, že jim do země zasunete pletivo. Další možností jsou osvědčené pastičky. 

Věříme, že v  boji proti škůdcům budete díky těmto radám úspěšní a myši, vosy či slimáci se vaší zahradě vyhnou obloukem. V opačném případě zvažte použití chemických prostředků nebo povolání specializované firmy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada