Jak poznáte toxická vejce: seznam šarží, pod kterými se vejce prodávají

TNBiz, 5.8.2017

Miliony vajec z Nizozemska jsou kontaminovány toxickou látkou, fipronilem. Ten se používá jako ochrana zvířat proti klíšťatům či blechám, v chovech určených na konzumaci je ale zakázán. Kromě Nizozemska se kontaminovaná vejce objevila také v Belgii a v Německu.

Přímo do České republiky by vejce z kontaminovaných chovů dovážena být neměla, alespoň ne oficiální cestou. Přesto nelze úplně vyloučit, že si je někteří zákazníci zakoupili třeba v německých supermarketech.

Nizozemsko je tradičně velmi levným producentem vajec, proto je ve velkém dováží do okolních zemí, hlavně do Německa, kde se podle webu Thelocal.de do pátku objevily ve 12 z 16 německých spolkových zemí a kontroloři jich našli už přes 3 miliony. Odhaduje se, že jich v Německu mohlo skončit až 10 milionů!

Podle německých úřadů množství fipronilu objevené ve vejcích nepřekračuje úroveň, kdy by vejce byla nebezpečná pro dospělé, děti by se jim ale měly vyhnout.

Děti vážící 16 kg by neměly sníst více jak 1,7 kontaminovaného vejce denně, dospělí vážící více jak 65 kilo mohou podle německých hygieniků sníst i 7 vajíček denně, aniž by se jim do těla dostalo nebezpečné množství fipronilu.

Galerie: GALERIE: Kódy závadných vajec z Nizozemska


Kódy závadných vajec z Nizozemsko - 2


Kódy závadných vajec z Nizozemsko - 3


Kódy závadných vajec z Nizozemsko - 4


Kódy závadných vajec z Nizozemsku


Kódy závadných vajec z Nizozemsko - 1

Nizozemský úřad, který má na starost bezpečnost potravin, vydal přehled šarží kontaminovaných fipronilem. V jednom případě (šarže 2-NL-4015502) je úřad doporučuje nejíst v žádném případě. Další šarže nejsou vhodné pro děti.

Číslo šarže najdete na každém vajíčku, první číslice udává typ chovu, přičemž 0 je biochov, 1 jsou vejce od slepic chovaných ve volném výběru, 2 od nosnic chovaných v halách a 3 od nosnic chovaných v klecích, což už ale v Nizozemsku nenajdeme.

V číslu šarže následuje kód země, odkud vejce pochází, nizozemská vejce mají kód NL, německá vejce, kde taktéž zaznamenali kontaminaci v Dolním Sasku, jsou označená DE. Za kódem země následuje pětimístné číslo chovu a dvě další číslice, která označují, v které části farmy nosnice žila.

Nizozemský úřad také uvedl přehled všech šarží, které byly snesené na farmách, na kterých se fipronil vyskytl a to i těch, u nichž laboratorní testy u dané šarže kontaminaci neodhalily. Před závadnými vajíčky varovaly také německé úřady, konkrétně ty v Dolním Sasku. Kontaminaci zjistili u čtyřech šarží.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky