Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.08.2017 19:48:32

Velké téma ve Středomoří, teploty vzduchu i moře jsou extrémní

 

S vysokými teplotami jsme na tom ve střední Evropě ještě dobře. V pátek navíc začalo úřadovat frontální rozhraní a přichází částečné ochlazení. Zajímavá a nelichotivá situace se vyvíjí ve Středomoří, kde dosahují teploty vzduchu i moře rekordních hodnot na začátek srpna. U nás se o tom tolik nemluví, ale neobvykle vysoká teplota moří může přinést spoustu neblahých následků pro ekosystémy a různými formami ovlivňuje i počasí a činnost člověka. Pamatujete na lednovou lavinu v Itálii, která pohřbila hotel plný hostů? Pro někoho asi zcela nečekaně hledejme příčinu v horkém Jadranu. Jak to proboha může souviset? Dozvíte se v dnešním článku.

Nejprve k situaci. Ve Středomoří, Španělskem počínaje, Itálií pokračuje a celým centrálním i pobřežním Balkánem i Tureckem konče byly v posledním období zaznamenány rekordní teploty vzduchu až 45°C. Je to asi o 3 až 4°C více, než by nejvyšší teploty v této oblasti měly být. A moře je na tom podobně. Zatímco běžné nejvyšší teploty moří v daném období by měly dosahovat maximálně 27°C, aktuálně je na mnoha místech, a to včetně severního Jadranu (u kterého se turisté ještě před dvaceti lety báli, jestli bude dostatečně prohřátý pro letní dovolenou), teplota vody 29 až 30°C! Že je to na koupání s dětmi super? Celkem ano, ale pro přírodní prostředí už moc ne.

Vysoké teploty moří mohou významně ovlivnit ekosystémy pod hladinou. Mnoho druhů mořských živočichů a ryb dané teploty nesnese a bude hrozit jejich zánik. A zpátky k italské lavině. Abnormálně vyhřátý Jadran bude směrem do zimy a během ní zcela logicky teplejší. Jakýkoliv zimní vpád mrazů nad moře způsobí silné vypařování vlhkosti, která následně přináší na okolní pevninu extrémní sněhové srážky od středních poloh. A to se stalo v lednu. V pohoří Apenin napadlo několik metrů sněhu z důvodu přehřátého Jadranu, a následná lavina pohřbila hotel Rigopiano, který v dané oblasti stál desítky let. Podobná situace se začíná objevovat i v Turecku, kde silně sněží od vyhřátého Černého moře na severu země. Vzestup globálních teplot je docela vážný.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty