ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  04.08.2017 10:16:04

Nezaměstnanost na třech procentech

I ve druhém čtvrtletí letošního roku pokračoval pozitivní trend na trhu práce a řady nezaměstnaných opět prořídly. Tentokrát se nezaměstnanost dostala na 3 % a byla tak meziročně nižší o jeden procentní bod.

Bez práce tak bylo přibližně 158 tisíc lidí, což je zhruba polovina stavu, který vykazují úřady práce. Efektivně je tedy nezaměstnaných výrazně méně, než vidíme z dat na úřadech práce, protože metodika obou výpočtů je odlišná. V první řadě se mezi nezaměstnané v tomto případě nepočítají ti, kteří nejsou ochotni či schopni nastoupit do práce během následujících 14 dnů a rovněž ti, kteří pracovali třeba krátce na brigádě. Naproti tomu úřady práce evidují téměř každého, kdo je bez pracovního poměru.

Za razantním poklesem nezaměstnanosti, respektive za rekordní zaměstnaností lze vidět především silný ekonomický růst vytvářející především v průmyslu nová pracovní místa. Průmysl je fakticky stále motorem české ekonomiky, nejenom tím, že se nejvíce podílí na ekonomickém růstu, ale je i suverénně největším odvětvím ekonomiky a současně i největším zaměstnavatelem. Pozice, jakou má průmysl v ČR, je nesrovnatelná se zeměmi na západ od našich hranic.

Nezaměstnanost klesá a bude nejspíše klesat i nadále, i když prostor k dalšímu snižování je už velmi omezený. Většinu nezaměstnaných dnes tvoří lidé se základním vzděláním, mezi nimiž je nezaměstnanost podle statistického úřadu dokonce 14,4 %. Naproti tomu nezaměstnanost téměř neznají vysokoškoláci (1,3 %).

Nových pracovních míst stále přibývá, firmy se ve stále větší míře začínají přetahovat o pracovníky, což se dříve nebo později musí projevit ve vyšších mzdách. Dá se tak říct, že ekonomický růst konečně v plné síle pocítí i zaměstnanci. V žebříčcích poptávky stále vedou kvalifikovaní i pomocní dělníci následovaní řidiči, řemeslníky atp. Aktuální pořadí se téměř v ničem neliší od předchozích týdnů a stejně tak se příliš nezměnily ani mzdy nabízené chybějícím pracovníkům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688