Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.08.2017 09:02:34

Za pozitivním překvapením z Erste jsou úrokové výnosy a náklady rizik (komentář analytika)

Bankovní skupina Erste reportovala meziročně 36% pokles čistého zisku na 362,5 milionů eur. Tím o 7,5 % překonala odhady trhu a o 4 % naše odhady. Lepší než očekávaný výsledek jde plně na vrub pozitivnímu překvapení na straně úrokových výnosů, které klesly meziročně jen o 0,9 % a také velmi nízkým nákladům na riziko. Na možnost tohoto pozitivního překvapení jsme upozorňovali již v odhadech výsledků

Čisté úrokové výnosy Erste meziročně klesly pouze o 0,9 %, čímž o 1,9 % překonaly odhady trhu. Příjmy z poplatků a provizí vzrostly meziročně o 2,9 %, tedy o víceméně v souladu s očekáváním trhu. Objem úvěrů vzrostl meziročně o 3,4 %, tedy přibližně v souladu s naším odhadem (+3,7 %). 

Provozní náklady Erste vzrostly meziročně o 1,4 %, což je o 0,5 % lépe než trh očekával a v souladu s našimi odhady. Celkovým provozním nákladům pomohl pokles personálních nákladů meziročně o 1,3 %. 

#Erste má lepší #zisk i #příjmy vůči odhadům a potvrdila roční #cíle. Dobře pro nás, říká #Treichl k růstu sa... - https://t.co/8E4NsbIabh pic.twitter.com/4YjF0xQ9B0

— Patria.cz (@PatriaCZ) August 4, 2017

Náklady na riziko dosáhly jen 4 bodů, jinak vyjádřeno 38,6 milionů eur. To je číslo výrazně lepší proti očekávání trhu na úrovni74 milionů eur. NPL ratio (špatné úvěry) kleslo na 4,9 % z 5,8 % ve druhém čtvrtletí loňského roku. Kapitálová přiměřenost Tier 1 dosáhla 13,2 % proti 13,3 % ve stejném období loni. 

Erste potvrdila celoroční výhled, ve kterém stanovuje ROTE na 10+%.

Erste představila lepší výsledky než trh očekával. Pozitivním překvapením byl zejména pomalejší pokles úrokových výnosů a velmi nízké náklady na riziko. V kontextu právě probíhající výsledkové sezóny tak pozitivní překvapení na úrovni nákladů na riziko není až tak zásadní, zatímco zlepšení trendů na úrovni úrokových výnosů vnímáme jednoznačně pozitivně.

Erste tak má našlápnuto ke slušným celoročním výsledkům a není vyloučené ani překonání celoročního výhledu. Aktuálně nám ROTE vychází spíše k 11 %, než společností predikovaných 10+%. Mimoto by banka měla postupně začít těžit i z normalizace výnosové křivky v regionu. Na banku tak zůstáváme pozitivní.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688