4ex (Fortissimo)
Akcie v ČR  |  04.08.2017 08:36:30, aktualizováno 08:46:34

Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny dosáhl v 1. pololetí 2017 výše 7,7 mld. Kč


Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny dosáhl v 1. pololetí 2017 výše 7,7 mld.

Česká spořitelna vykázala k 30. červnu 2017 neauditovaný konsolidovaný čistý zisk počítaný podle mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS) ve výši 7,7 mld. . Čistý zisk za stejné období roku 2016 činil díky jednorázovým vlivům 8,2 mld. . Z tohoto důvodu se čistý zisk v meziročním porovnání snížil o 6,9 %. Stále však úspěšně pokračuje výrazný růst hrubých klientských úvěrů, za posledních 12 měsíců se jejich objem zvýšil o 8,8 %.

"Dařilo se nám obchodně v hypotékách i ostatních úvěrech. Zejména díky rychlosti vyřizovaní hypotečních úvěrů jsme dokázali poskytnout hypotéky v objemu 31,7 mld. . Spotřebitelských úvěrů jsme poskytli téměř 80 000 v celkovém objemu 17,4 mld. ," řekl Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny. "Jsme rádi, že i ve druhém čtvrtletí rostl zájem o službu Moje zdravé finance, kterou využívá již téměř půl milionu klientů. Je to důkaz, že lidé mají zájem vylepšit vlastní hospodaření a zároveň si nechat poradit jak na to".

HLAVNÍ UKAZATELE

Česká ekonomika prochází příznivým obdobím. Hospodářské oživení v eurozóně zvýšilo zahraniční poptávku po českých výrobcích, což se přenáší do posílení trhu práce, a tím i do vývoje domácí poptávky. To vše se projevuje ve zrychleném růstu úvěrů, v porovnání s loňským pololetím o 8,8 % na 619,2 mld. . V absolutním vyjádření nárůst představuje 50,2 mld. . Na tomto úspěchu se podílejí úvěry poskytované domácnostem, zejména hypoteční, rovněž tak úvěry firmám a podnikatelům a v neposlední řadě i úvěry veřejné sféře.

Čistý zisk za první polovinu roku dosáhl úroveň 7,7 mld. . Vedle rostoucích úvěrů má příznivý vliv na velikost čistého zisku zlepšující se kvalita úvěrového portfolia a nárůst čistého zisku z obchodních operací. Ve srovnání s 1. pololetím 2016 se čistý zisk snížil o 6,9 %. Loňský čistý zisk byl výrazně ovlivněn jednorázovým výnosem z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 %.

Provozní zisk se z důvodu poklesu čistých úrokových výnosů a výnosů z poplatků a provizí a zvýšení provozních nákladů snížil oproti loňskému 1. pololetí o 7,8 % na 9,4 mld. . Ukazatel poměru provozních nákladů a výnosů (Cost/Income Ratio) se tak zvýšil na 49,0 % ze 46,3 %.

Setrvalý tlak na nízké úrokové sazby se promítl do dalšího meziročního poklesu reportované čisté úrokové marže vztažené k úročeným aktivům na 2,74 % z 3,18 %. Na poklesu úrokových marží se také do značné míry podílí příliv prostředků od institucionálních investorů do ČR (v souvislosti s ukončením devizových intervencí ČNB), které byly umístěny do ČNB s téměř nulovou marží. Bez tohoto mimořádného vlivu by čistá úroková marže lehce přesáhla 3,0 %. Čistý úrokový výnos dosáhl výše 12,3 mld. , což je v porovnání s 1. pololetím roku 2016 o 3,4 % méně.

Čisté výnosy z poplatků a provizí zaznamenaly v meziročním srovnání snížení o 3,7 % na 4,5 mld. v souvislosti s klesajícími příjmy z finančních služeb, protože klienti stále více využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty. Na druhou stranu se zvýšil příjem poplatků z investičních produktů, zejména z obchodování s cennými papíry, za správu aktiv a úschovu a správu cenných papírů. Rovněž vzrostly příjmy z prodeje pojišťovacích produktů.

Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání zvýšil o 10,1 % na 1,4 mld. . České spořitelně se podařilo navýšit zisk z cizoměnového obchodování a prodejů cizoměnových derivátů klientům.

Celkové provozní náklady se v porovnání se stejným obdobím roku 2016 zvýšily o 2,7 % na 9,0 mld. . Největší vliv na růst nákladů mají personální náklady reflektující růst mezd. V oblasti administrativních nákladů vzrostly náklady na informační technologie. V souvislosti s růstem objemu vkladů se rovněž zvýšil příspěvek do Fondu pojištění vkladů. Zvýšené odpisy hmotného a nehmotného majetku souvisí s nárůstem softwaru v majetku.

Položka čistého zisku z finančních aktiv nevykázaných v reálné hodnotě zaznamenala výrazný pokles, právě v souvislosti s výše zmíněným prodejem akcií společnosti Visa Europe v loňském roce (1,4 mld. před zdaněním).

Čistá ztráta ze znehodnocení finančních aktiv nevykázaných v reálné hodnotě do zisku nebo ztráty (tj. saldo tvorby opravných položek na rozvahová úvěrová rizika) dosáhla kladné úrovně 0,3 mld. , což znamená výrazné zlepšení v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Na tomto dobrém výsledku se podílí rostoucí kvalita úvěrového portfolia bez nárůstu rizikových úvěrů a významné rozpuštění opravných položek u několika velkých korporátních klientů z důvodu zlepšení jejich finanční situace.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 30. červnu 2017 výše 1 247,6 mld. . V porovnání s pololetím 2016 se zvýšila o 20,3 %. V meziročním srovnání došlo ke změně struktury aktiv, zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům a vkladů uložených u České národní banky. Na pasivní straně bilance se zvýšily klientské i mezibankovní vklady.

Vlastní kapitál náležející vlastníkům mateřské společnosti dosáhl úrovně 115,8 mld. , což značí mírný meziroční nárůst o 1,6 %. Kapitálová přiměřenost za skupinu České spořitelny dosáhla k 30. červnu 2017 úrovně 19,2% (celkový kapitálový poměr).

Skupina České spořitelny v průběhu roku 2017 dokázala růst úvěrů ještě zrychlit, a to v retailovém i korporátním segmentu. Hrubý objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 8,8 % na 619,2 mld. . Z toho portfolio úvěrů domácnostem (pouze ČS) dosáhlo objemu 331,7 mld. , což představuje meziroční nárůst o 6,7 % (bez vlivu resegmentace ze 4. čtvrtletí 2016 o 9,6 %), především díky dvojcifernému růstu hypoték fyzickým osobám (o 12,8 %). Objem úvěrů podnikatelským subjektům (tzv. wholesale) vzrostl o 12,3 % (bez vlivu resegmentace o 8,1 %) díky růstu úvěrů velkým korporátním klientům, komerčním úvěrům na nemovitosti a úvěrům malým a středním podnikům.

Závazky ke klientům dosáhly výše 835,8 mld. a v porovnání s loňským pololetím vzrostly o 9,5 %. Vklady domácností se zvýšily o 9,0 % na 602,7 mld. . Rostou zejména vklady na osobních účtech klientů a spořící vklady. Vklady firemní klientely se výrazně zvýšily o 13,8 % na 157,5 mld. , důvodem je ukládání jejich přebytečné likvidity. Vklady klientů veřejného sektoru vzrostly o 5,5 % na úroveň 75,6 mld. .

Celkový počet klientů Finanční skupiny ČS k 30. červnu 2017 dosáhl 4,68 miliónu. Počet aktivních klientů přímého bankovnictví SERVIS 24 a BUSINESS 24 činil 1,79 miliónu, což značí meziroční nárůst o 4,8 %. Celkový počet vydaných aktivních platebních karet dosáhl výše 2,92 miliónu kusů, z toho kreditní karty představují 195 tisíc kusů. Objem transakcí uskutečněných u obchodníků kartami České spořitelny se za 1. pololetí 2017 ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 zvýšil o 15,6 % na 74,3 mld. . Počet bankomatů a platbomatů České spořitelny se zvýšil o 57 na 1 652 kusů.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688