Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.08.2017 19:00:25

Manažeři VPE mají zakázky, nemají však na jejich financování. Situace okolo firmy je složitá

Neklid zavládl po včerejším vyhlášení návrhu na konkurs ve společnosti Power Engineering (VPE). Situaci přijel do Ostravy řešit i insolvenční správce David Vandrovec. Uklidňoval zaměstnance a snažil se najít řešení s managementem firmy.

Opačné názory na situaci firmy Vítkovice Power Engineering (VPE) má vedení celé skupiny Vítkovice a insolvenční správce VPE David Vandrovec. Zatímco mluvčí vítkovického holdingu Eva Kijonková tlumočila obavy z ohrožení vstupu potenciálního investora do VPE, který podal nabídku den před vyhlášením návrhu na konkurs, Vandrovec uvedl, že zájemci jsou dva. „S oběma jsem komunikoval a potvrdili svůj zájem. Nyní vyčkávají, jak se celá situace vyvine, aby věděli s kým mají případně dále jednat,“ uvedl David Vandrovec.

Kijonková navíc informovala o tom, že by krokem vedení VPE, který dle jejich slov nebyl s nikým konzultován, mohla být ohrožena jednání s možným investorem do tureckého projektu Adularya, který táhne VPE i celou skupinu Vítkovice ke dnu (psali jsme například v textu Miliardový průšvih v Turecku nemá jasné řešení. Zapojí se vláda? či v textu Řešení problému v Turecku? Česko možná založí firmu, která získá tamní elektrárnu. Vandrovec však podle svých slov o takovém zájemci neví.

Právě problémy v Turecku mohou ovlivnit budoucnost celých Vítkovic, celá kauza je velmi složitá a jde v ní o miliardy korun. Ekonomický deník a jeho sesterský portál Česká justice o situaci psali v textech Podjatost nebo zpochybňovaní pohledávek: Insolvenční řízení Vítkovic provázejí námitky a Řídí Světlík a jeho lidé insolvenci vlastních firem?

Důvodem pro vyhlášení návrhu na konkurs byla podle dostupných informací série faktur vystavených mateřským koncernem směrem k VPE za dodávky elektrické energie. Část pohledávek však pravděpodobně vznikla před úpadkem společnosti a pokud by je manažeři Vítkovice Power Engineering zaplatili, dopustili by se trestného činu. VPE podle dostupných informací v letošním roce za energie platila, celkem to bylo něco přes 30 milionů korun a podle zdrojů zevnitř holdingu je to jedna z mála dceřiných firem, která za energie platí, byť ne v plné výši.

Před několika dny obdrželo ve vedení VPE výzvu k zaplacení cca 70 milionů korun za energie, z čehož zhruba polovina byly právě předúpadkové pohledávky. Tento dopis byl onou onou pověstnou kapkou, kdy pohár trpělivosti přetekl a donutil manažery jednat. Proto v úterý podali návrh na konkurs jimi vedené firmy, což by prakticky znamenalo zpeněžit majetek VPE a uspokojit věřitele poměrným způsobem. Reorganizace, ke které podnik dosud směřoval, dává naději jak na práci zaměstnancům, tak na získání více peněz věřitelům. Ani v případě konkursu by však nemuselo dojít k zastavení výroby a propuštění zaměstnanců. Pokud by se našel zájemce o udržení výrobního programu, mohla by být v konkursu prodána jemu. Vedení VPE již naznačilo, že tato varianta by se mu nejvíce zamlouvala. Stávajícím manažerům se totiž podařilo zajistit několik zakázek, k jejichž podepsání jim však chybí zajištěné financování na jejich realizaci. Nový majitel by však mohl mít snazší cestu k vyjednávání s bankami či dalšími investory, než firma v holdingu Vítkovic, který je zmítán neustálými spory a složitými vnitropodnikovými vazbami.

Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. Libor Witassek navíc uvedl, že v úterý 1. srpna bylo v jesenické divizi VPE Hard jednání o možném vstupu investora do této části firmy. Podle jiných informací však tento zájemce nechce zachovat stávající výrobu, má však zájem o pozemky a budovy. Ty však patří společnosti Vítkovice a. s., jak si lze ověřit v katastrální mapě. To znamená, že peníze z jejich případného prodeje by nešly do kasy VPE, ale do pokladny mateřského holdingu.

Jiří Reichl

O tématu jsme v minulosti psali:

Vítkovice vymýšlejí, jak vyřešit „turecký problém“. Chtějí na něj založit novou firmu  10.1.2017

Česká exportní banka hledá právníky. Zaplatí až 150 milionů  10.1.2017

Miliardový průšvih v Turecku nemá jasné řešení. Zapojí se vláda?23.11.2016

Další bitva o Vítkovice – schází se věřitelské výbory Engineering a Gearworks 11.10.2016

Komárkův konglomerát přitvrzuje: svolává valnou hromadu Vítkovic 6.10.2016

Řídí Světlík a jeho lidé insolvenci vlastních firem16.9.2016

Příspěvek Manažeři VPE mají zakázky, nemají však na jejich financování. Situace okolo firmy je složitá pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688