Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2017 13:02:38

Velký den pro bitcoin, nebo jen trucpodnik skupinky rebelantů?

Digitální měna bitcoin má dnes získat svůj "klon" nazvaný bitcoin cash. Založit novou kryptoměnu se rozhodla skupina uživatelů, kteří nejsou spokojeni s navrhovanými technologickými změnami digitální měny bitcoin. Co to pro něj znamená? Podle Martina Šípa, který působí ve vývojářské firmě SatoshiLabs a také v Paralelní Polis, nemnoho a uživatelé bitcoinu mohou zůstat v klidu. Od bitcoinu (BTC) odvozené nové kryptoměny bitcoin cash (BCC) očekává na blízkém horizontu hodnotu mířící k nule a spíše slabou podporu. 

Pokud se odstěpení, které má nastat 12:20 GMT, tedy 14:20 našeho času uskuteční, každý vlastník bitcoinů má získat přístup ke stejné částce nových bitcoinů cash zdarma. "Prostě půjdete spát se stovkou bitcoinů a vzbudíte se se stejnou stovkou plus dalšími 100 bitcoiny cash," okomentoval krok šéf technologické společnosti Bloq Jeff Garzik. Jak ale upozorňuje Martin Šíp, to pouze v případě, že uživatel své bitcoiny kontroluje skrze svůj privátní klíč, například přímo ve své hardwarové peněžence. Pokud ne a má je například na burze, záleží, jak se k věci postaví daná burza. To souvisí také s uvedeným, že bitcoin cash je projektem poměrné úzké skupiny uživatelů a nemá plošnou podporu. Někteří zprostředkovatelé plateb se rozhodli bitcoin cash nepodporovat. Patří k nim Coinbase, BitMEX nebo Bitstamp.

Jádro dlouhodobého sporu dvou vlivných skupin uživatelů tkví zjednodušeně řečeno v rozdílném názoru na fungovaní kryptoměny. Zatímco jedna požaduje, aby software umožnil zpracovávat více transakcí a zlepšovat chod sítě, druhá, která vydělává zejména na poplatcích za transakce, se postavila proti změnám, podává problém agentura Reuters.

„Velmi malá skupina lidí, kteří nesouhlasí s návrhem aktualizace sítě, který byl připravován téměř rok, prosazen minulý týden, má širokou podporu minerů a který odvrátil hrozbu rozdělení bitcoinu, nyní vytváří rebelantskou kopii bitcoinu, kterou nazvali bitcoin cash,“ shrnuje svůj pohled Martin Šíp. K 12:20 UTC má být zkopírována historie bitcoinu včetně zůstatků a podle toho nastavena nová kryptoměna. Ve světě kryptoměn je možné a legální takto využít otevřený kód existující kryptoměny, v tomto případě bitcoinu, a využít jej pro vznik kryptoměny nové. Bitcoin cash má tedy být novou alternativní kryptoměnou, altcoinem, který na bitcoinu formálně v pořádku „parazituje“ tím, že se o něj opírá a odvozuje se z něj.

S bitcoin cash byly již obchodovány futures, které obchodovaly mezi 200 až 500 dolary, upozorňuje Martin Šíp s tím, že momentální hodnota se pohybuje kolem 280 dolarů za jeden bitcoin cash a například včera došlo k poklesu hodnoty o více než pětinu.

Jaký vývoj ceny bitcoin cash očekává Martin Šíp na blízkém horizontu? „S největší pravděpodobností nebude mít téměř žádnou hodnotu. Cenu ovlivní to, že lidé na celém světě budou v jeden moment mít vedle bitcoinu také bitcoin cash a řada lidí je připravena jej okamžitě prodávat. V nejbližších hodinách lze tedy očekávat pokles ceny bitcoinu cash k nule. Opačným směrem může působit případná spekulace,“ uvádí Martin Šíp.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688