Dovolená bez překvapení: určete si klíčníka, nechlubte se na sociálních sítích

Pět tipů, než odjedete na dovolenou

Celý rok se těšíte na vytouženou dovolenou, pečlivě plánujete cestu, rezervujete letenky a ubytování, hledáte zajímavá místa, až nakonec zapomenete na to nejdůležitější – zajistit si, aby se ve vašem domově v době vaší nepřítomnosti nic nezměnilo. Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny se více než polovina Čechů obává nejrůznějších havárií, ať už se jedná o vodu či plyn, a 20 % má strach ze zlodějů. Přesto jenom malá část z nich někomu svěří své klíče, aby dům či byt čas od času zkontroloval. Jak si tedy užít klidný spánek beze strachu? K tomu vám pomůže těchto pět tipů, které jsme pro vás připravili.

1. Utáhněte kohoutky

Není nic horšího než se vrátit z dovolené snů a hned cestou do bytu potkat rozlíceného souseda, který na vás křičí, že jste mu vyplavili polovinu bytu. Když poté odemknete dveře, zjistíte, že ve vašem bytě není plovoucí podlaha, ale rovnou plovoucí nábytek. Nezapomeňte proto vždy před odjezdem vypnout přívod vody, ale také přívod plynu. Chcete-li mít jistotu, že na to opravdu nezapomenete, napište sami sobě vzkaz na vchodové dveře. Toho si totiž při odchodu určitě všimnete!

2. Určete si svého klíčníka

Můžete mít dobré vybavení v podobě bezpečnostních dveří, alarmu či mříží, které jistě tvoří podstatnou část ochrany vašeho domova. Zloději však dnes vědí, jak se dostat i do takto na první pohled nedobytného hradu. Účinným způsobem je vybrat si někoho, komu důvěřujete, svěříte mu své klíče, a kdo se do vašeho bytu přijde čas od času podívat. Zloději uvidí, že se v bytě neustále něco děje a nechají si na lup zajít chuť. Češi nejčastěji svěřují své klíče kamarádům nebo blízkým sousedům, u nichž mají jistotu, že by si čehokoli podezřelého rychle všimli.

3. Ze zelené oázy Sahara

Češi jsou národem chalupářů, kteří se rádi starají o své zahrádky. Nesmíte však ani zapomínat na tu menší zahrádku, kterou máte doma. Domluvte se proto s někým, kdo vám bude zalévat vaše truhlíky, starat se o bylinky a opečovávat orchideje.

4. Nominujte si svého listonoše

Podle čeho na první pohled poznáte, že obyvatelé domu či bytu nejsou doma? No přeci podle přetékající schránky na dopisy. Ve chvíli, kdy zloděj uvidí, že se do vaší schránky už nevejde žádná další pošta a nikdo ji několik dní nevybírá, mají jasný signál, že mohou vstoupit do vašeho království. Zvolte si proto člověka, který vám občas schránku vybere. Díky tomu navíc budete mít i jistotu, že se vám dopisy z přeplněné schránky nikam neztratí.

5. Dejte stopku sociálním sítím

Nedá vám to a rádi byste se pochlubili na Facebooku či Instagramu s tím, jak si užíváte na dovolené? Přidáváte každý den fotografie ze zajímavých míst, které jste viděli, a informujete tak o všem své blízké? Tak si dobře pamatujte, že o svých zážitcích neinformujete pouze své kamarády, ale taky kohokoli, kdo se na váš profil podívá, tedy i zloděje, kterým se prohlížení sociálních sítí už nejednou vyplatilo. Jaké je řešení? Pochlubte se svými zážitky a krásnými fotografiemi až po dovolené, sdílet přeci nemusíte přímo v tu chvíli, kdy fotky pořídíte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky