Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.07.2017 09:22:43

Rozbřesk: ČNB rozhodne, jak naložit s novou prognózou… a určí směr koruně

Klidné vody letního obchodování by mohla v tomto týdnu trochu rozvlnit ČNB. Nová prognóza centrální banky pravděpodobně ukáže podobný výsledek jako ta stávající (tedy alespoň na měnově-politickém horizontu) a bude centrálním bankéřům ukazovat, aby zvýšili sazby ve třetím kvartále tohoto roku. Pro vyšší sazby také hovoří rychle rostoucí ceny nemovitostí. Ty se sice snaží centrální banka tlumit především přímým omezováním úvěrové aktivity bank (makroobezřetnostní kritéria), vyšší sazby by ale v boji s nafukující se realitní bublinou bezesporu také pomohly. Na druhé straně ovšem stojí silný protihráč v podobě ECB, která zatím “drží nohu na plynu” - pokračuje v QE a drží sazby v záporu.

Jak připomněl v posledních týdnech viceguvernér Tomšík “Předčasné zvyšování úrokových sazeb by vedlo ke zvýšení rozdílu mezi tuzemskými sazbami a sazbami v eurozóně, což by přineslo zvýšení tlaku na posílení koruny. A to by se promítlo do inflace”. Čtvrteční rozhodnutí tak bude hodně napínavé a je možné, že se nakonec ČNB rozhodne ještě odložit první růst úrokových sazeb na září, podobně jako se na posledním zasedání rozhodla počkat s otočením kormidla právě zmiňovaná ECB.

Ta by ostatně v tomto týdnu mohla dostat spíše povzbudivá čísla. Dnes čekáme na lehké zrychlení inflace v červenci (na 1,4%). A ještě větší pozornost může přitáhnout zítřejší velice dobrý výsledek HDP za druhý kvartál - jeho dynamika by se měla poprvé za posledních šest let vyšplhat nad 2%.

TRHY

CZK a dluhopisy

Část investorů sází na růst úrokových sazeb již na srpnovém zasedání. Pokud se ČNB rozhodne vyčkávat a odsunout rozhodnutí na podzim, může to pro ně i pro korunu být zklamání. Naopak růst sazeb by v tomto týdnu pravděpodobně restartoval pokusy o proražení hranice 26,00 EUR/CZK.

EURUSD + zahraniční FX

Eurodolar víceméně ignoroval páteční výsledky amerického HDP za druhý kvartál (HDP vyšlo v zásadě v souladu s očekáváním) a posunul se opět nad hladinu 1,17.
Dnes eurodolar sleduje zejména údaj o evropské inflaci za červenec. Jinak bude tento týden tradičně ve znamení čísel z trhu práce (středa, pátek) a indexů podnikatelských nálad v USA, tentokrát navíc okořeněný i o zveřejnění první odhad růstu HDP za druhý kvartál v eurozóně (úterý). Evropské HDP očekáváme jako trh kolem 0,6 % mezikvartálně, zatímco americký trh práce by mohl lehce zklamat, což by současnou náladu na eurodolaru nemělo změnit.

Ropa

Cena ropy v pátek pokračovala v růstu a cena zářijového kontraktu na Brent (který se dnes obchoduje naposledy) se lehce přehoupla přes 52 USD/barel. Ropné býky i nadále těšil zejména pokles amerických zásob a “závazek” Saúdů omezit v srpnu vývozy ropy.

Nelehkou pozici OPECu nicméně potvrzují zprávy, že uvolňující se prostor na trhu s těžkou ropou vyplňují producenti kanadské ropy z písků.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688