Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.07.2017 08:03:16

Meteorologové napříč Evropou varují, tohle bude extrémní epizoda veder

 

Už to začínalo vypadat, že se v letošním létě podobně jako loni tak trošku vyhneme těm nejvyšším teplotám vysoko přes 30°C. Omyl. Na přelomu července a srpna startuje mimořádná vlna veder, která nejvíce postihne centrální Balkán, avšak i střední Evropa se zle zapotí. Co je na celé situaci skeptické nejvíce, tak vedra s tropickými teplotami nemají ve výhledu vůbec polevit. Sucho, riziko požárů a zdravotní problémy nejen dětí a starších lidí budou trápit Evropu ve velkém rozsahu.

Původ přílivu extrémních teplot hledejme v Maroku a Alžírsku, odkud se směrem na sever vydá rozpálená saharská masa vzduchu. Pokud byste se toho času v Alžírsku vydali do nadmořské výšky 1 500 m n. m., tak i tam by na vás čekalo asi 33°C. Tak rozpálený je sever Afriky. V Evropě se podělí o nejhorší podmínky Pádská nížina v Itálii a centrální Balkán. Denní maxima se tam několik dnů po sobě mohou dostat až k 45°C. Dané oblasti jsou na vedra zvyklé, ale tahle situace vypadá ještě extrémněji.

V Česku se dočkáme nejčastěji teplot mezi 29 a 36°C. Přechodně může být i 38°C v Polabí nebo na jižní Moravě. Zátěž pro přírodu i člověka bude maximální. Směrem na severozápad bude dostatek chladnějšího vzduchu. Zdá se bohužel, že bude blokován a do střední Evropy se hned tak nedostane. Uvést, kdy se dostaví ochlazení, zatím není možné, protože vlna veder podle modelů nebude chtít polevit. Jistá naděje je na začátku dalšího týdne, což určitě upřesníme.

Obecně známá opatření při vlně veder bychom měli brát tentokrát vážně. Nepodceňovat pitný režim, používat pokrývku hlavy i ochranu očí a mezi 11. a 18. hodinou se zdržovat venku co nejméně, samozřejmě jen jestli je to možné. Nelze doporučit rozdělávat oheň. Pozor na nadměrné používání klimatizace ve vozidlech i budovách. V nížinách nás čeká také velký počet tropických nocí za sebou, které znemožní vyvětrat rozpálené budovy. Meteorologové vydali na mnoha místech Evropy nejvyšší varování před vysokými teplotami. 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty