Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.07.2017 08:23:54

Čína si píchá ekonomický botox, dopadne jako Japonsko

Čínský produkt ve druhém čtvrtletí rostl meziročně o 6,9 %. Ve srovnání s tím, na co jsme byli zvyklí před krizí roku 2008, jde o znatelné zpomalení, protože tehdejším standardem bylo tempo růstu pohybující se nad 10 %. I tak je ale současný výkon čínské ekonomiky stále mimořádný a lepší než u většiny jiných zemí světa, konstatoval ekonom a investor Ed Yardeni v komentáři pro Yardeni Research. Ještě více pozoruhodný je objem nového dluhu, který je pro generování současného růstu zapotřebí. Samozřejmě, že zde už nejde o pozitivní jev, protože růst tažený dluhy má obvykle špatný konec.

Nepatřím mezi ekonomy, kteří Číně věští kolaps. Nevsadil bych si proti více než miliardě Číňanů, kteří jsou zvyklí tvrdě pracovat, jsou podnikaví, mají ambice a zároveň jsou materialisty podobně jako třeba Američané. Domnívám se, že namísto velkého třesku a kolapsu se Čína spíše vydá cestou Japonska. Má podobný demografický vývoj, její populace rychle stárne. Obě země podporovaly svůj růst hromadou dluhů, obě využívají zejména vnitřní financování. Centrální banky využívaly obrovský objem likvidity pumpované do celého hospodářství.

Čínský růst nevyhnutelně zpomalí, hlavní příčinou bude zmíněný demografický vývoj. Další a další injekce likvidity se podobají botoxu. Díky němu se sice ekonomika zdá být mladší, ale pod povrchem stále stárne a zpomaluje. Za důkaz lze považovat zejména následující:

Celkový objem sociálního financování (objem finančních zdrojů získaný všemi nestátními subjekty) se během posledních 12 měsíců zvýšil o rekordních 19,2 bilionu renminbi. Prudký růst začal ve chvíli, kdy vláda začala po roce 2008 stimulovat ekonomiku a země tak stále více závisí na dluzích. Navíc se nezdá, že by se na tom něco měnilo i přesto, že vláda tvrdí opak. Ve skutečnosti totiž nenašla žádný jiný způsob, jak podporovat růst (třeba kapitalismus a svobodný trh). Pokud srovnáme tempo růstu čínské průmyslové výroby s tempem růstu úvěrů, zjistíme, že dluhy jsou v generování ekonomické aktivity méně a méně efektivní.

Jak bylo uvedeno, výraznou ekonomickou brzdou bude v Číně demografický vývoj. Míra porodnosti klesla pod hodnotu 2,1 dítěte na jednu ženu, která by zajišťovala stabilní populaci. Navíc se očekává, že pod touto hranicí zůstane po zbytek tohoto století a celková populace by se měla začít zmenšovat kolem roku 2033. Populace v produktivním věku se dokonce začala zmenšovat už v roce 2016 a opět se očekává, že stejný trend bude pokračovat po zbytek století. Nakonec tak klesne z maxima jedné miliardy lidí dosaženého v roce 2015 na 558 milionů lidí.

Vývoj celkového objemu sociálního financování v bilionech renminbi a dolarů od roku 2003 shrnují následující dva grafy:

 

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688