Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.07.2017 13:48:02

Víkendář: Němci rádi poučují ostatní. Nejdříve by se měli podívat sami na sebe

Až zase bude nějaký německý ministr poučovat některou členskou zemi EU o tom, jak musí dodržovat pravidla, může mu jeho protějšek říci, ať se Německo nejdříve podívá samo na sebe. Rádo totiž hovoří o morálním hazardu, nutnosti přísných fiskálních pravidel či korupci na jihu Evropy. Jenže jeho automobilový průmysl prochází jedním skandálem za druhým a existuje oprávněné podezření, že Berlín před těmito problémy úmyslně zavíral oči. Německo tedy v dodržování pravidel nemusí být o nic lepší než ostatní evropské země, i když se rádo staví do pozice kazatele.

Reputace německého korporátního sektoru, kterému se někdy kvůli propojení s politiky říká „Deutschland AG“, nyní trpí dalším skandálem. Ten se točí kolem údajné spolupráce pěti automobilek, o které nedávno informoval Der Spiegel. Daimler, Volkswagen, BMW, Porsche a Audi podle něj měly na tajných jednáních probírat technické standardy vyráběných vozů, dodavatele součástek a ceny tak, aby jim to zajistilo výhodu proti zahraniční konkurenci. O dohodách prý nakonec informoval Volkswagen, který se snaží očistit se po aféře spojené s podváděním při emisních testech.

Společnosti, u kterých je prokázáno porušení antimonopolních pravidel EU, mohou dostat pokutu až do výše 10 % jejich celosvětových tržeb. Společnost, která jako první toto chování nahlásí, ale pokutě čelit nemusí. Minulý rok například dostalo pokutu pět společností za manipulaci s cenami. Patřil mezi ně i MAN a Daimler, ale MAN vyvázl bez postihu, protože o existenci kartelu informoval. Těmto problémům ovšem nečelí jen německé automobilky. Minulý rok musela Deutsche Bank zaplatit 7,2 miliardy kvůli jejím praktikám při prodeji hypotečních derivátů v letech 20052007.

Německý Siemens zase nyní čelí nařčení z toho, že dodával Rusku turbíny pro elektrárny na Krymu. Ty mají omezit závislost tohoto poloostrova na energii z Ukrajiny, jenže EU podobné dodávky na Krym zakazuje. Siemens nyní tvrdí, že jej podvedl jeho ruský klient, který bez jeho vědomí dodal turbíny na Krym. Firma nyní podle svých informací zastavila veškeré dodávky podobného zařízení do Ruska.

Problém ovšem spočívá v tom, že podle ukrajinských investigativních stránek Euromaidanpress je z veřejně dostupných informací již delší dobu jasné, že se Rusko na Krymu snaží postavit elektrárny s turbínami od Siemensu. A stavba elektrárny, kam měly podle Siemensu turbíny skutečně směřovat, je naopak na samém počátku. Siemens se sice snaží vykreslit sebe sama jako oběť ruského podvodu, ale pro německou vládu jde o trapnou situaci. Prosazovala totiž sankce proti Rusku. A vládní tiskový mluvčí ujišťoval, že podle Rusů turbíny rozhodně nebudou použity na Krymu.

Společným rysem těchto skandálů je to, že jim německá vláda není schopna předejít a následně vázne i jejich vyšetřování. V případě VW a Deutsche Bank vyšly na povrch díky americkým a bruselským regulátorům. Německé automobilky jsou schopny prodávat za ceny, které obsahují i prémii za „německou kvalitu“. Co když je ale této „kvality“ dosaženo i díky podvádění a kartelovým dohodám?

Autor: Paul Taylor

(Zdroj: Politico )

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688