Polovina českých domácností není dostatečně pojištěna, hrozí statisícové škody

Léto je obdobím, kdy narůstá počet pojistných událostí spojených s vybavením domácnosti. Lidé si užívají dovolenou a doma je mezitím navštíví zloděj nebo praskne jedna z vodovodních trubek a způsobí potopu. Obyčejná bouřka zas může mít za následek přepětí, které nenávratně poškodí spotřebiče. Při podobných událostech pak značně litují ti, kteří si vybavení svého domova dobře nepojistili. Jen slabou útěchou jim může být skutečnost, že v tom nejsou sami. Ze statistik tuzemských pojišťoven totiž opakovaně vyplývá, že v Česku není pojištěna až každá druhá domácnost!

Skutečnost, že Češi podceňují význam pojištění domácnosti (a obecně pojištění majetku), potvrzuje Radka Klímková, regionální ředitelka společnosti M&M finance. Klienti se na nás často obracejí až ve chvíli, kdy se v jejich blízkém okolí nebo přímo jim nějaká pojistná událost stane. Dokonce se stává, že se ptají, zda není nějaká možnost udělat pojištění zpětně, což samozřejmě nelze. Důvody, proč si neuzavřeli pojistku dříve, bývají různé. Nejčastěji se ale jedná o neznalost možností v pojištění a také snahu šetřit, v tomto případě šetřit na špatném místě ,“  konstatuje Klímková.

 Kalamity v domácnostech mívá nejčastěji na svědomí voda.  „Především jde o vodovodní škody. Dalšími nejčastějšími pojistnými událostmi jsou krádeže a odcizení a škody z odpovědnosti,“ popisuje Klímková s tím, že pokud není domácnost pojištěna, mohou se podobné události značně prodražit. „Vodovodní škoda se v domácnosti snadno vyšplhá ke statisícům korun. Ve stejných řádech se může pohybovat úlovek zlodějů. Ale stačí obyčejný zkrat či přepětí, aby byly během chvíle zničeny spotřebiče v řádu desítek tisíc korun,“  upozorňuje Klímková.

 Kvalitní pojištění domácnosti přitom není ničím extra nákladným.  „Záleží samozřejmě na výši pojistné částky. Vybavení bytu bývá obvykle pojištěno na částku 300 až 500 tisíc korun a cena tohoto pojištění se pak pohybuje okolo 800 až 1 500 korun ročně. U rodinných domů může být pojistná částka vyšší, ale ani zde platby za pojištění domácnosti zpravidla nepřekročí částku 2 000 korun ročně,“ říká Klímková.

 Češi si podle Klímkové často sami uškodí tím, že špatně odhadnou hodnotu svého majetku a dochází k takzvanému podpojištění, jehož důsledkem je krácení pojistného plnění.  A další rizika představuje neaktuální pojistná smlouva, která nezohledňuje zhodnocení domácnosti, ke kterému od jejího uzavření došlo. „Stává se, že lidé pojištění ruší z toho důvodu, že nebylo správně nastaveno, bylo zastaralé a v případě pojistné události nedošlo k plnění. Klient tak na pojistku zanevře. Nutno říci, že to nebývá vina pojištění ani pojišťovny, ale špatného nastavení smlouvy, případně práce neodborného poradce,“ konstatuje Klímková.

A dodává, že pro kvalitní pojištění je nutné dodržovat tři základní pravidla. Zaprvé adekvátně zvolit pojistnou částku, zadruhé správně nastavit pojistná rizika dle individuálních potřeb klienta a za třetí správnost nastavení pravidelně kontrolovat a smlouvu aktualizovat. „ K domácnosti je samozřejmě zapotřebí pojistit i nemovitost jako takovou a vyplatí se nezapomínat na odpovědnost z běžného občanského života,“ říká Klímková.

•••

 O nás:

 Společnost M&M reality holding a.s.  se zabývá zprostředkováním prodeje nemovitostí, pronájmem objektů a jejich správou a poskytuje i široké právní a finanční poradenství v oblasti realit. Firma má více než 185 stabilních poboček po celé České republice a přes 2 500 aktivních makléřů, kteří procházejí náročným a vysoce propracovaným firemním školícím programem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy