BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  28.07.2017 15:54:40

Co způsobuje náhlé poklesy cen na trzích?

Nízký objem obchodů, nízká nervozita na trzích, optimistické ceny akcií a robotické obchodování prohlubují výkyvy trhů. Akcie tak mohou nyní lítat sem a tam bez většího důvodu.

Včera jsme byli svědky náhlého poklesu cen amerických akcií. Především šlo o velké známé tituly z technologického indexu Nasdaq. Aerolinky a ostatní typy přepravních firem z indexu Dow Jones Transportation také výrazně ztrácely a celý index přepravních firem skončil 3 % v mínusu.

Proč se to stalo?

Slabší výsledky některých firem v sektorech jsou pouze malou částí odpovědi. Technologické tituly jsou tak populární, že jsou už příliš zastoupeny ve většině portfolií, takže při růstu jejich ceny reagují fondy zmenšováním svých pozic. U přepravních firem zase Amazon tlačí na pokles marží. Hlavní problém a tkví zejména v tom, že řada těchto akcií má relativně vysoké valuace, které zahrnují vysoká očekávání budoucího růstu. Dobré zprávy jsou tak zahrnuty v současných cenách a investoři vyprodávají akcie často i po dobrých výsledcích. Zkrátka jakákoliv chybička na kráse se trestá.

Dalším faktorem je extrémně nízká volatilita (situace, kdy ceny rostou a jsou klidné, moc se nehýbou). Některé automatické obchodní strategie totiž nakupují stále víc a víc, když je nervozita nízká a klesá. Teď před létem se zdá, že nabraly příliš velké sousto. Naopak při prvním náznaku nervozity své pozice začnou tyto fondy prodávat, a tak vlastně výraznou měrou přispívají k hloubce i rychlosti propadů cen. Tyto systémy reagují okamžitě, automaticky a bez rozmyslu, protože musí. Jsou tak naprogramovány v rámci dané systematické strategie.

Pokud ale nervozita na trzích začne opět klesat, ty samé strategie začnou automaticky nakupovat. Při letních nízkých objemech obchodů se tedy můžeme těšit na zvýšený výskyt podobných úkazů, které mohou být zajímavou nákupní příležitostí.


Martin Vlček, analytik


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688