Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.07.2017 11:22:41

Amazon (-2,7 %) připomněl investorům, že kralovat internetovému prodeji není zadarmo

Odlákat zákazníky z kamenných obchodů něco stojí a Amazon to právě připomněl investorům. Čistý největšího internetového prodejce na světě v jarním čtvrtletí klesl meziročně o 77 procent na 197 milionů dolarů a zisk na akcii daleko zaostal za odhady. Na vině je růst nákladů v souvislosti s investicemi do médií či do rychle rostoucích ekonomik jako Indie. Firma investuje i do nových skladů či datových center a předpokládá, že ve druhé polovině roku jí výdaje porostou znovu.

Zisk na akcii spadl na 40 centů z 1,78 USD před rokem. Výsledek tak zůstal daleko za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že Amazon vydělá na jednu akcii 1,42 USD při tržbách 37,18 miliardy USD. Čisté tržby však stouply o 24,8 procenta a dosáhly 37,96 miliardy dolarů.

Zisková byla divize cloud-computingu, tedy zajišťování výpočetních služeb a softwaru přes internet. Výnosy z ní rostly ve druhém kvartálu rychleji než v tom prvním, a to meziročně o 38 procenta.

Amazon začal více investovat s cílem rozšířit svou působnost po celém světě. To zahrnuje nejen výstavbu nových skladových prostor, ale i zcela nové oblasti, jako je například tvorba videoobsahu. Podnik už také dříve oznámil, že do poloviny příštího roku hodlá vytvořit více než 130.000 pracovních míst na plný i částečný úvazek, aby urychlil přepravu zboží zákazníkům.

Provozní výdaje za čtvrtletí meziročně vzrostly o 28,2 procenta na 37,33 miliardy dolarů. Finanční ředitel společnosti Brian Olsavsky přitom očekává, že ve druhé polovině roku výdaje porostou znovu, protože Amazon nabírá zaměstnance a připravuje nové sklady na rušnou vánoční sezónu. To je také důvodem, proč má firma tak velké rozpětí předpokládaného provozního zisku pro současné čtvrtletí: vidí ho až na 300 milionů, nevylučuje ale ani ztrátu 400 milionů. Kvartální ztrátu Amazon naposledy předpovídal předloni v červenci, a to z podobných důvodů. 

Čisté tržby za současný kvartál Amazon odhaduje na 39,25 miliardy USD až 41,75 miliardy. Meziročně by to bylo o 20 až 28 procent více než před rokem. Analytici předpokládali 40 miliard. Do prognózy ovšem není započítána zamýšlená akvizice společnosti Whole Foods Market, což je americký prodejce kvalitnějších potravin, který má jenom v USA zhruba 460 kamenných prodejen. Amazon doufá, že svůj sukces s prodejem přes internet u něj dokáže zopakovat. 

Akcie Amazonu od začátku roku zpevnily o zhruba 39 procent. Na slabší výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí ale zareagovaly poklesem, který po skončení řádného obchodování na burze přesahoval 4 procenta na 1 001,80 USD za akcii. V dnešním premarketu titul odepisoval naposledy 2,7 procenta. Pro srovnání, v roce 1997, když společnost vstoupila na burzu, stále jedna její akcie 18 dolarů

Nejnovější pokles nicméně způsobil, že zakladatel Amazonu Jeff Bezos přišel o titul nejbohatšího člověka planety s majetkem přes 90 miliard dolarů. Ve čtvrtek ho urval zakladateli společnosti Microsoft Billu Gatesovi, jeho pobyt na čele žebříčku největších boháčů planety měl ale nakonec jepičí trvání.

Zdroje: BBG, ČTK, FT

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688