Rozhodnutí o odebrání značky kvality KLASA

Závažné důvody vedou k odebrání značky kvality KLASA Celé portfolio oceněných výrobků ovocných a ovocně zeleninových šťáv a pyré s názvem Ovocňák společnosti TOKO AGRI a.s. přišlo o z načku kvality KLASA. Důvody jsou dva: Ačkoliv značkou KLASA bylo oceněno 21 výrobků, na svém obalu ji měly i výrobky neoceněné. Druhým důvodem je fakt, že u výrobků, které již ocenění získaly, byly provedeny neschválené změny obalů. Prokázaly to výsledky kontroly ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce a zjištění při kontrole žádosti v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“.

Značka KLASA je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, správcem je Státní zemědělský intervenční fond.

V případě, kdy dozorová organizace (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa) zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost. Chtěli bychom spotřebitele ujistit, že na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz. Dojde-li k odebrání značky, je to pro zákazníka důkaz, že o značku pečujeme a staráme se, aby se parametry, za které byl výrobek ohodnocen, neměnily. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná.

V rámci kontroly bylo zjištěno, že společnost neoprávněně užívala logo značky KLASA i na neoceněných výrobcích. Zároveň kontrola prokázala, že u oceněných výrobků došlo k úpravám obalů, které nebyly schváleny administrátorem. Společnosti TOKO AGRI a.s. byla značka odebrána 12. července za porušení Metodiky pro udělování značky KLASA. Prodleva mezi odebráním značky a dnešním oznámením je dána zákonnou lhůtou, která musela uplynout kvůli odvolání firmy.

Společnost TOKO AGRI a.s. byla vyzvána k neprodlenému odstranění loga značky KLASA z obalu těchto výrobků.

Spotřebitele tímto informujeme, že se mohou při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky obrátit na naši infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků značkou KLASA byly nabízeny jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 993 produktů od 217 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy