Tento víkend čekejte na silnicích peklo: kolaps dopravy doma i v zahraničí

TNBiz, 27.7.2017

Čeká nás jeden z nejkritičtějších víkendů na silnicích. Podle expertů hrozí v Evropě dopravní kolaps. V nejlidnatějších německých spolkových státech totiž začínají prázdniny a naopak domů se bude část Němců vracet od moře. Nejhorší situace má být v pátek a v sobotu. Odborníci dokonce doporučují, aby, kdo nemusí, vůbec na evropské dálnice nevyjížděl.

Ten, kdo se chystá vyrazit zítra nebo o víkendu na dovolenou, ať už po Česku nebo do zahraničí, by se měl obrnit pořádnou dávkou trpělivosti. "Následující víkend bude doprava v Evropě vypadat opravdu špatně a očekáváme dopravní kolapsy téměř na všech hlavních tazích," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Nejhorší situace na silnicích se dá očekávat při cestě přes Německo nebo Rakousko. Komplikace by ale mohly nastat i na hlavních tazích v Česku. "Jsme uprostřed prázdnin, pohyb bude mimořádný. Je třeba očekávat zvýšený provoz na D1, nicméně kromě jednoho místa budou všude dostupné dva pruhy v každém směru," sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Pokud se o víkendu chystáte vyrazit na silnice, rozhodně byste se kromě lékárničky a reflexních vest měli vybavit dostatečným množstvím tekutin. A zapomenout byste neměli ani na dostatek pohonných hmot.

"Je to důležité, protože čerpací stanice nejsou po pěti, deseti kilometrech jako u nás, ale třeba padesát, někdy i sto kilometrů dál. Tím pádem nám nemusí v té koloně vystačit pohonné hmoty, takže stojíme v koloně s nepojízdným vozidlem a blokujeme další účastníky silničního provozu," dodal Vomáčka.

Svou daň v podobě spotřeby si vybírá i klimatizace. Zbrzdit by vás navíc mohla místa, na kterých se opravuje vozovka. Odborníci proto doporučují se těmto tahům raději vyhnout.

"Ředitelství silnic a dálnic má vytipované termíny, kdy omezuje například údržbu tak, aby nekomplikovala dopravu, stejně tak připravujeme odtahovky, aby byly okamžitě na místě," doplnil Rýdl.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky