Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.07.2017 16:06:00

Úspory a snižování nákladů. To je recept evropských těžarů na dobré výsledky hospodaření

Předním evropským ropným a plynárenským společnostem se ve druhém čtvrtletí roku 2017 podařilo zvrátit tři roky trvající pokles zisku, pomohla jim k tomu zejména předchozí opatření na snížení nákladů. V úsporách však hodlají kvůli křehkému oživování cen ropy pokračovat. Zisk britsko-nizozemské skupiny Royal Dutch Shell, francouzské Total a norské Statoil zároveň ve čtvrtletí překonal očekávání analytiků.

Zisk Shellu bez mimořádných položek a po úpravě o změnu hodnoty zásob se více než ztrojnásobil a dosáhl 3,6 miliardy USD (80,1 miliardy ) z 1,05 miliardy USD loni. Čistý zisk vzrostl o 31 procent na 1,55 miliardy USD. Hospodaření podpořila divize zpracování ropy a chemikálií a růst cen ropy o 16 procent.

Očištěný čistý zisk Totalu se zvýšil o 14 procent na 2,5 miliardy USD (55,7 miliardy ), zisk Statoilu pak vykázal růst na 3,02 miliardy dolarů (67,3 miliardy ) z 913 milionů USD před rokem.

Firmy potvrdily dosavadní plány výdajů na letošní rok, pouze Statoil mírně omezil rozpočet na průzkum. Podniky také uvedly, že se budou nadále snažit držet náklady pod kontrolou, protože další vývoj cen ropy zůstává nejistý.

Ceny ropy v lednu stouply až nad 58 dolarů za barel, zejména díky dohodě o snížení těžby mezi členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některými dalšími předními producenty ropy. Ve druhém čtvrtletí však cena ropy Brent v reakci na růst těžby v USA klesla zpět pod 50 dolarů. Ropa však stále zůstává nad minimem z loňského roku, které činilo 27 dolarů za barel.

Generální ředitel Statoilu Hans Jakob Hegge uvedl, že ke konci roku očekává růst cen ropy. Total ale varoval, že ceny ropy budou kvůli vysokým globálním zásobám nadále kolísat.

(Zdroje: ČTK, Reuters, těžařské společnosti)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688