Světlo a voda: která svítidla jsou do vlhka a vody (ne)bezpečná?

Barevná světla v bazénu jsou trendy

V letním horku se každý rád osvěží v bazénu či pod proudem studené sprchy. Proto není úplně od věci posvítit si na bezpečnostní zásady osvětlení ve vodním prostředí. Aby se vodní radovánky a letní večery obešly bez úrazu elektřinou, zapomeňte na běžné lampičky a podobná interiérová svítidla. Jak vybrat bezpečná světla k bazénu nebo do koupelny radí Zuzana Zicháčková z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz.

Bezpečnost nade vše

Při výběru svítidel na zahradu, k bazénu či do koupelny, není dobré myslet pouze na vzhled. Nezapomínejte, že každé svítidlo je elektrické zařízení, proto musí mít odpovídající zabezpečení a je potřeba ho vybírat především podle stupně elektro krytí. To se označuje písmeny IP a dvěma číslicemi. První z číslic označuje odolnost před vniknutím cizích těles a druhá před vniknutím vody.

Do vodního prostředí vybírejte svítidla se stupněm krytí minimálně IP 44. Platí pravidlo, že čím je číslo IP vyšší, tím je svítidlo lépe chráněné proti vodě a dalším vnějším vlivům,“ upřesňuje Zuzana Zicháčková z eSvětlo.cz.

Pozor na nekvalitní svítidla

Každý renomovaný výrobce svítidel by měl svůj produkt označit informací o stupni krytí IP. Narazíte však i na levná svítidla ze supermarketů, u kterých na obalu není stupeň krytí uveden. Taková svítidla mohou být nebezpečná a odborníci doporučují se jim raději vyhýbat.

Jak je to s bezpečností bazénového osvětlení?

V osvětleném bazénu se budete cítit příjemněji a budete v něm moct trávit více času i po setmění. Zároveň také získáte impozantní zářivou tůň, vedle které můžete uspořádat večerní posezení.

Možností osvětlení přímo v bazénu nebo kolem něj je bezpočet, při výběru však uplatňujte přísný přístup. Žádná nedostatečně krytá svítidla, žádný nekvalitní „šmejd“. Vše musí mít vysoký stupeň krytí. „Pro trvale ponořená, či plovoucí bazénová svítidla volte IP 68, pro světla v okolí bazénu minimálně IP 44,“ radí odbornice na osvětlení.

Abyste nezakopli: orientační světla

Při plánování bazénového osvětlení byste měli věnovat pozornost nasvícení bazénových schůdků a cestiček kolem něj. Kromě estetického zpestření tím zvýšíte bezpečnost, kterou zejména na mokrém a kluzkém povrchu není dobré podceňovat.

Pro lepší orientaci si okraj celého bazénu můžete zvýraznit LED páskem, který posune design bazénu na další úroveň. Na schody nebo cestičku okolo bazénu pak doporučujeme umístit zápustná světla.

LED pásek i venkovní zápustná světla by měla mít stupeň elektro krytí minimálně IP 44, abyste se nemuseli bát jejich kontaktu s vodou, ať již bazénovou, nebo dešťovou,“ upozorňuje Zuzana Zicháčková.

Efektní podvodní osvětlení

Nejpůsobivějším osvětlením jsou bezpochyby podvodní bazénová světla. Ta dodají vodní ploše jedinečný magický efekt a zároveň také zvýší celkovou bezpečnost pohybu v bazénu.

Dříve se pro účely podvodního svícení využívala halogenová světla. Dnes se však od nich pomalu, ale jistě upouští a využívají se především LED zdroje, které mají delší životnost a menší spotřebu.

Vhodného světelného rozvržení dosáhnete umístěním světel po delších stranách bazénu. Není totiž příjemné plavat proti světlu, které by vás oslňovalo,“ říká Zuzana Zicháčková.

Počet světel by měl reflektovat velikost bazénu, zpravidla vám postačí 2 až 3 kusy na jedné straně u standardně velkých bazénů. Instalace podvodního osvětlení vždy vyžaduje odborný zásah elektrikáře.

Plovoucí svítidla, co frčí

Pokud se už koupete v bazénu, který není osvícen, a chtěli byste to změnit, zkuste svítidla, která plavou na vodní hladině. Je to komfortní řešení vhodné i pro majitele nadzemního bazénu. V kombinaci s podvodními světly pak mohou být skvělým doplňkem pro umocnění romantické atmosféry.

Plovoucí světla můžete bez obav položit na vodní hladinu. Díky vysokému stupni krytí, které by mělo odpovídat hodnotě IP 68, je to naprosto bezpečné,“ říká Zuzana Zicháčková a dodává: „Pro jistotu by si měl ale zákazník vždy předem ověřit, zda svítidlo skutečně splňuje tuto předepsanou hodnotu.

Hrajte si…

Módním trendem bazénového osvětlení jsou barevná plovoucí světla. Obsahují nabíjecí akumulátor a ovládají se dálkovým ovladačem.

Plovoucí svítidla můžete pustit po bazénu, nebo je naaranžovat v jeho okolí. Ovladačem si potom podle nálady můžete vybrat některou z šesti zářivých barev – žlutá, červená, zelená, modrá, azurová a fialová.

Dobře krytá svítidla patří i do koupelny

Osvětlení v koupelně je rovněž vystavené vlhkosti nebo dokonce přímému kontaktu s vodou. Svítidla tedy musíte chránit před vniknutím vody, aby se nezkratovala, nevyhodila pojistky v domácnosti a hlavně vám nezpůsobila újmu na zdraví.

Které IP číslo je vhodné do koupelny?

„Používání svítidel v koupelně upravuje norma ČSN 33 2000-7-701, která rozděluje koupelnu do 4 zón, od zóny 0 do zóny 3, a předepisuje minimální stupeň krytí svítidel, který v daných zónách musíme použít,“ vysvětluje odbornice z eSvětlo.cz. Podle této normy se řídí instalatéři a vám pomůže její stručná znalost pro jistý výběr bezpečného svítidla.

Koupelnové zóny

Zóna 0 je vnitřní prostor vany nebo sprchové vaničky. Nesmí se zde umisťovat spínače, ovladače či zásuvky. Obecně se nedoporučuje instalace svítidel do této zóny, ale pokud se pro ni rozhodnete, nejnižší předepsanou hodnotou stupně krytí je IP x7.

Zóna 1 se nachází bezprostředně nad vanou. Pokud je svítidlo vystavené ostřiku vodou vybírejte svítidla s krytím IP x5, jinak do této zóny patří minimálně IP x4.

Zóna 2 je přilehlý prostor kolem vany a patří sem svítidla označená IP x4.

Zónou 3 se označuje zbytek místnosti mimo předchozí zóny. Když nehrozí přímé postříkání svítidla vodou nebo kondenzace vodních par, je nejnižší předepsanou hodnotou IP 21. S vyšším stupněm krytí ale nikdy neuděláte chybu, právě naopak…

Jak rozmístit svítidla v koupelně?

Základní orientaci v koupelně zajistí stropní či nástěnná svítidla. Odborníci doporučují rozptýlené světlo, nikoliv bodové, aby se příliš neodráželo v zrcadle. Počet svítidel by měl být úměrný velikosti prostoru, zpravidla postačí jedno centrální světlo.

Hlavní roli pak v koupelně hraje osvětlení zrcadla, které by mělo být nejlépe osvětleným prvkem místnosti. Nejvhodnější umístění svítidel je nad zrcadlo nebo po jeho obou stranách. Pro tento účel využijete zejména lineární LED trubice.

Trendy pomocník pro líčení

„Populárním koupelnovým svítidlem sezóny je osvícené kosmetické zrcadlo,“ doporučuje Zuzana Zicháčková z eSvětlo.cz. To uvítají především dámy, které se líčí v tmavé koupelně bez oken nebo dostatku přirozeného denního světla.

O bezpečnost těchto osvícených kosmetických zrcadel je postaráno – mají IP 44.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky