Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2017 13:10:29

O co by se měly banky a jejich investoři skutečně zajímat

Učebnicovým příkladem společnosti, která nebyla schopna držet krok s technologickými inovacemi, je Eastman Kodak. Ta se rozhodla ignorovat digitální fotografie až do chvíle, kdy již bylo na změnu pozdě a její příběh je dáván za příklad manažerům po celém světě. Digitalizace a moderní technologie se ale dotýkají celé řady dalších firem i odvětví. U některých to trvá již delší dobu, u jiných jde o relativně nový jev. Právě sem patří finanční instituce. I u nich ale platí, že ignorování dlouhodobých trendů a orientace na krátkodobé zisky může mít existenciální důsledky.

Finanční služby jsou tradičně odvětvím, které je při adopci nových technologií velmi pomalé. I zde však probíhá vstup do digitální fáze, o čemž svědčí například dlouhá řada nových „fintech“ společností. Podle McKinsey budou tradiční finanční instituce, které nedokážou jít s trendem digitalizace, čelit do roku 2025 poklesu zisků o 60%. Na jejich místo nenastoupí pouze nové společnosti, ale i ty staré, které dokážou jít s dobou.

Pokud se chce management bank a finančních společností vyhnout osudu Kodaku, musí změnit dosavadní způsob přemýšlení a alokovat kapitál do projektů, které nemusí generovat krátkodobé zisky, ale mohou generovat dlouhodobý růst. Naději vzbuzují společnosti jako Goldman Sachs, které začaly chápat inovace jako svou prioritu. Goldman Sachs tak například přišla s online retailovou bankou Marcus. Její provoz má zatím do ziskovosti daleko, ale Goldman Sachs dává tímto krokem jasně najevo, že dosavadní model podnikání mu další století růstu nezajistí.
Musíme mít na paměti, že finanční technologie nejsou to samé jako inovace. Technologie jsou komoditou, koupit si je může každý. Rozdíl mezi úspěšnou a neúspěšnou společností bude pramenit z vize a schopnosti měnit se a tyto technologie využívat. Finanční instituce k tomu potřebují inovativní zaměstnance, ale zatím dochází spíše k tomu, že tito lidé z nich odcházejí do technologických společností.

Podle průzkumu White & Case sice řada bank hovoří o tom, že v následujících 18 měsících koupí nějakou technologickou firmu, mnoho z nich tak ale hodlá učinit ze špatných důvodů, protože chce nakupovat technologie, zatímco jejich cílem by měly být inovace. Dobrým příkladem je v této oblasti akvizice společnosti Braintree ze strany PayPalu. Ta mu přinesla modernizaci online platebního portálu, ale i Billa Readyho (bývalého ředitele Braintree). Ten nyní působí ve vedení firmy a má na starosti její další rozvoj.

Jeff Bezos před uvedením společnosti Amazon na akciový trh svým akcionářům napsal následující řádky: „Budeme nadále investovat s cílem dosáhnout dlouhodobé vedoucí pozice na trzích a ne na základě snahy o krátkodobé zisky či získání pozitivních reakcí z Wall Street. Budeme ve svých rozhodnutích odvážní v případě, že se objeví šance na získání vedoucí pozice. Některé naše investice se podaří, jiné ne a z nich se poučíme.“ Téměř dvacet let po IPO Amazonu jsou tyto úvahy opět relevantní, tentokrát ve finančnictví.

Autor: Nadeem Shaikh ze společnosti Anthemis

(Zdroj: Harvard Business Review)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688