Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2017 11:39:45

Česká ekonomika poroste rychleji, říká Bankovní asociace

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,2 procenta z dubnových 2,6 procenta. Pro příští rok odhad růstu ponechala na 2,7 procenta. Růst letos podpoří hlavně spotřeba domácností a export. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. Loni ekonomika rostla o 2,5 procenta. Zlepšení odhadu souvisí mimo jiné i s revizí předchozích údajů Českým statistickým úřadem, upozornila asociace.

ČBA dále v prognóze upozornila, že jedním z hlavních faktorů působících letos i příští rok na ekonomiku bude tlak na růst mezd. Ty budou zřejmě v tomto i příštím roce nominálně růst o zhruba 5,5 procenta. Inflace bude letos asi na průměrných 2,2 procenta a příští rok na 2,1 procenta.

Inflace tak letos v kombinaci s extrémně napjatým trhem práce, ovlivněným nízkou nezaměstnaností, povede podle asociace téměř s jistotou k minimálně jednomu zvýšení úrokových sazeb. "První zvýšení sazeb bude testem pro korunu, na jejímž dalším vývoji bude záviset časování a intenzita dalšího zvyšování sazeb," uvedla hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová.

Zvýšení sazeb podle ČBA následně pocítí ekonomika příští rok, kdy by se mohly domácnosti po delší době dočkat úročení na některých typech vkladů. To by společně se zdražením hypoték pravděpodobně ochladilo příliš silný zájem o nákup nemovitostí. Přísnější měnová politika totiž zdraží hypotéky. "Slabá nabídka na trhu nemovitostí ale bude i nadále brzdou stabilizace cen nemovitostí i při přísnější měnové i makroobezřetnostní politice," uvedla asociace.

ČBA také počítá letos s průměrným kurzem koruny na 26,45 Kč/EUR a příští rok s posílením na 25,52 Kč/EUR.

Ministerstvo financí v dubnové makroekonomické prognóze očekává letos i příští rok růst ekonomiky o 2,5 procenta. Novou prognózu úřad veřejní v pondělí. Česká národní banka v květnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Novou prognózu ČNB zveřejní příští týden ve čtvrtek.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.


 

(Zdroj: ČBA, čtk)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688