Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2017 10:36:00

Ach ty automobilky, místo zisků čelí problémům

Stahují se nad automobilovým segmentem černé mraky? Podle některých ohlasů mohou být důvodem obav nejen výsledky hospodaření globálních značek, ale také výhledy světových producentů aut na druhé pololetí roku. Ty totiž varují před zpomalováním poptávky na americkém trhu, ale pro některé značky, například Hyundai-Kia, i před komplikacemi s dopady politických zásahů na trhu v Číně.

Automobilový segment čelí komplikacím

Po zprávě o tom, že nových aut se ve Spojených státech prodá letos zřejmě poprvé od recese z let 20072008 méně, přišly na kapitálové trhy zprávy o hospodaření automobilek. Nejdříve americké jedničce auto segmentu – General Motors - klesly domácí prodeje od začátku roku o více než 18 procent. GM i přesto v jarním čtvrtletí dokázala vytvořit zisk, který překonal tržní odhady. To Hyundai Motor zveřejnil nyní za druhé čtvrtletí 2017 nejmenší čtvrtletní čistý zisk za pět let. Automobilka se navíc přidala k vlně varování před druhou polovinou roku 2017 kvůli obavám z růstu poptávky po autech. To divize Daimler společnosti Mercedes Benz ohlásila za druhé čtvrtletí 2017 rostoucí prodeje nových vozů Mercedes-Benz a růst provozního zisku o 15 procent. Je to sice mírně pod konsenzem trhu, ale číslo prý bylo ovlivněno obviněním autorit, že němečtí výrobci aut se podíleli na anti soutěžním chování.

Hyundai Motor uvedl, že čistý zisk za druhé čtvrtletí 2017 se meziročně snížil na polovinu na 817 miliard wonů (729,14 milionů dolarů). Tento čtvrtletní meziroční propad je už pro automobilku čtrnáctým po sobě a představuje nejmenší zisk od prvního čtvrtletí roku 2012. Očekávání počítalo se ziskem 1,35 bilionu wonů. Provozní zisk Hyundai dosáhl 1,34 bilionu wonů a tržby 24,31 bilionu wonů. Jen v číně klesly tržby za první polovinu roku 2017 o 29 procent. Ve Spojených státech se tržby společnosti Hyundai Motor za leden až červen snížily o 7,4 procenta.

Jak to bude s Čínou?

Pětka světového automobilového trhu Hyundai - Kia Motors říká, že kvůli politickému napětí na Korejském poloostrově, vyvolanému sváry ohledně obranné instalace amerického protiraketového systému US Terminal High Defence Area obrany (THAAD), se na Jižní Koreu zlobí Čína. Takže plány automobilky HyundaiKia na další expanzi v zemi musely být pozastaveny. Dalším problémem je zpomalení růstu poptávka ve Spojených státech, což je pro firmu trh č. 2 po Číně. Politika tak zasáhla i do tržního postavení firmy, neboť komplikace v dodávkách aut do Číny rychle vyřešili konkurenti, jako Honda Motor, Toyota Motor a General Motors, které zaznamenaly za poslední měsíc v Číně vyšší prodeje. GM dokonce hlásil v Číně prodejní rekord za druhý čtvrtletí.

Hyundai Motor se ale nevzdává. Hodlá otevřít novou továrnu v Chongqingu do konce srpna a věří, že kompenzuje část svých prodejních výpadků tím, že se pokusí vstoupit do jihozápadního regionu Číny. A to i v případě, že další továrny automobilky ve východní oblasti země nebudou dostatečně využívány.

Daimler čelí riziku pokuty za antisoutěžní porušení pravidel EU

To zisk skupiny Daimler před úroky a daněmi (EBIT) vzrostl ve druhém čtvrtletí na 3,74 miliardy eur, což je pod očekáváním na úrovni 3,81 miliardy eur. Mercedes-Benz prodal 595 200 aut díky 28procentnímu růstu poptávky v Číně. Marže firmy vzrostla na 10,2 procentního bodu oproti 6,4 procentům v předchozím roce. A to díky růstu prodejů nové limuzíny třídy E. Očekávání počítá s tím, že za rok 2017 EBIT za skupinu úrovně předchozího roku.

To, co ale firmu zajímá nejvíce, je výsledek vyšetřování evropských a německých antimonopolních regulačních orgánů o tom, zda se Daimler, BMW, VW, Porsche a Audi chovali nesoutěžně. Obvinění totiž říká, že automobilky dohadovaly ceny, postupy a standardy, které vylučovaly ze soutěže zahraniční, tedy mimo evropské automobilky. Společnosti, které se dopustily kartelových dohod, mohou dostat od regulátora EU pokutu až do výše 10 procent celkových příjmů.

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688