Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  25.07.2017 18:35:55

Češi mají na běžných účtech historicky nejvíce peněz, minimálním úrokovým sazbám navzdory

Objem nových vkladů na běžných účtech domácností a neziskových institucí sloužících domácnostem se v květnu tohoto roku vyšplhal na 1 144 769,30 , což je historicky nejvyšší hodnota a zároveň více, než kolik činí součet objemů nových vkladů českých domácností a neziskových organizací sloužících domácnostem na jiných bankovních vkladech dohromady.  Zároveň, průměrná úroková sazba, jíž jsou úročeny nové vklady na bankovních účtech, klesla v květnu tohoto roku na 0,04 %, což je historicky nejnižší úroveň!

Jak je to možné?

  Důvodů k hromadění prostředků na běžných účtech je hned několik:
  • úrokové sazby termínovaných vkladů s dobou trvání 1 rok jsou zhruba stejné, jako úrokové sazby bankovních účtů či spořicích účtů)
  • výnosy státních dluhopisů vyspělých zemí dnes i při splatnostech 2-5 let nabízí nulové, někdy i záporné výnosy
  • zvyšující se objem bankovních vkladů je odrazem reality, kdy dochází k postupnému oddlužování českých domácností. Klesá objem prostředků čerpaných prostřednictvím kreditních karet, na historicky podprůměrných úrovních se nachází objem čerpaných kontokorentů. Objem poskytnutých neúčelových spotřebitelských úvěrů již několik let stagnuje
  • dochází k oddlužování domácností, kdy objem neúčelových úvěrů roste výrazně méně než objem úspor českých domácností. Úspory v poměru k zadlužení rostou v pouze v případě, že do zadluženosti zahrneme i účelové hypoteční úvěry, a i zde dochází pouze k mírnému poklesu
  Sečteno a podtrženo, dnes byste marně hledali finanční produkt s minimálním rizikem a výnosem výrazně vyšším, než jsou úrokové sazby běžných účtů a bohatnoucí české domácnosti tak často nemají jinou alternativu.    

 

Oddlužuje se třetina zemí Evropské unie

„Z pohledu domácností je dobrou zprávou i to, že dlouhodobě roste objem jejich úspor ve vztahu k disponibilním příjmům. Zatímco na konci minulé dekády byli občané České republiky národem s 13. největší mírou úspor, dnes jim patří 10. příčka. Zbavování se špatných úvěrů v podobě kreditních karet a kontokorentů je jistě správným krokem“, komentuje situaci českých domácností Wolfgang Koeck, analytik společnosti Phoenix Investor. Česká republika nepatří k jediné zemi, kde dochází k růstu objemu úspor. Podobně jsou na tom i Dánsko, Německo, Kypr, Lotyšsko, Rakousko, Slovinsko a Švédsko. Ve zbytku Evropy míra úspor spíše klesá. „Z dlouhodobého pohledu je ukládání volných prostředků na běžný účet chyba. Platí, že úrokové sazby na běžných a spořicích účtech se nachází pod mírou inflace, tj. úspory reálně ztrácí na hodnotě. To platí i nyní kdy průměrná úroková sazba nových vkladů na bankovní účty činí 0,04 % a meziroční míra inflace činí 1,7 %. Volné prostředky je dobré rozdělit na tzv. krátké a dlouhé peníze, přičemž prostředky s očekávanou dobou použití v horizontu několika let je vhodné uložit do produktů k tomu určených, ať už jde o stavební spoření s průměrnou mírou zhodnocení kolem 3 % včetně státní podpory, nebo dluhopisových či akciových podílových fondů“, dodává Koeck.    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688