Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2017 09:31:00

Rozbřesk: Rozjetou ekonomiku slabší PMI příliš neovlivní

Včerejší indexy nákupních manažerů (PMI) opět prokázaly velmi dobrou kondici německé ekonomiky, a vlastně i eurozóny. Sice jsou o něco horší než minule, avšak stále zůstávají poměrně vysoko nad hranicí 50, a tak lze i nadále počítat s velmi slušnými výsledky těchto ekonomik i pro příští měsíce. I nadále přitom platí, že právě průmysl je tou dominantní silou pohánějící německou ekonomiku, zatímco služby zůstávají i nadále spíše v závěsu. Tedy alespoň z pohledu PMI, který pro průmysl skončil s výsledkem 58,3, což byl jen drobný posun dolů oproti předchozím 59,6.

Pozitivní přitom zůstávají jak očekávání firem pro další měsíce, tak i vývoj exportních zakázek díky silné poptávce v Evropě i v Asii. Německo tak i nadále prokazuje, že na rozdíl od řady dalších dokáže vytěžit díky své konkurenční pozici zahraniční poptávku téměř kdekoliv. A nakonec nejenom soft ukazatele, ať už jde o včerejší PMI nebo o dnes očekávané Ifo, to jen potvrzují. Německý průmysl se totiž docela rychle otřepal z minulé recese, zatímco tomu francouzskému se to podařilo teprve nedávno. O italském průmyslu snad raději nemluvit, protože tomu se to nepodařilo ani za celých pět let. Cynik by řekl, že německé firmy už dávno vyplnily prostor, který vyklidily ti méně flexibilní.

PMI za celou eurozónu vyznívají pozitivně, i když i ty jsou mírně slabší než minule. Na druhé straně dílčí zpomalení ekonomického růstu nemusí být pro doposud se dobře rozjetou ekonomiku eurozóny až takové drama. Problémem totiž nejsou a ani nebudou lehce horší měkká data, protože ta jen naznačují mírné zpomalení HDP, ale rostoucí rozdíly v konkurenceschopnosti jednotlivých zemí eurozóny. Po osmnácti letech vypadá eurozóna jako čím dál nesourodější mix úspěšných a neúspěšných hráčů, kterým navíc brzo začne s větší či menší mírou komplikovat život silné euro. O to zajímavější proto bude sledovat, jak se s takovou situací dokáže poprat třeba nová politická reprezentace ve Francii, nebo zda raději nezačne svoji pozornost upírat raději na řešení „evropských“ témat.


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna zůstává ve fázi vyčkávání na vzpruhu od centrální banky v podobě zvýšení úrokových sazeb, o němž bude bankovní rada hlasovat už příští čtvrtek. ČNB vytvořila „velká“ očekávání, a tak nezbývá než čekat, zda od silných slov přejde i k činům. Naše pozice zůstává i nadále stejná a vychází z přesvědčení, že není kam spěchat. Zvlášť když ani ECB se do úpravy své extrémně uvolněné politiky nijak nehrne. Korunu tak nejspíše čeká několik dalších dnů se symbolickými pohyby těsně nad hranicí 26 EUR/CZK.

EURUSD + zahraniční FX

Eurdolarový trh upadl zpátky do prázdninové letargie, z níž jej nedokázaly probudit ani indexy podnikatelských nálad v Evropě. To samé se může opakovat dnes, kdy se bude na pořadu dne za normálních okolností sledovaný index podnikatelské nálady v Německu - Ifo. Celkově se však trh bude spíše připravovat na zítřejší zasedání Fedu.
Volatilita se vrátila na polský devizový trh, a to vinou domácí politiky. Kontroverzní justiční reformu, kterou ostře kritizuje EU a proti níž demonstrovaly desítky tisíc lidí, se prezident Duda rozhodl vetovat. To potěšilo zlotý, ale naopak zklamalo vládní stranu Právo a spravedlnost, z níž před dvěma lety Duda vystoupil (ještě předtím však oblékal dres dnes opoziční Unie svobody). K přehlasování prezidentského veta je zapotřebí třípětinové většiny, což vládní strana nemá. Přesto zlotý může nervózně vyčkávat na okamžik, kdy prezident zákon skutečně vetuje (má na to formálně tři týdny).

Ropa

Schůzka producentů ropy v Petrohradě zásadní novinky nepřinesla. Celkově si těžaři pochválili vysoký stupeň dodržování dohody a tiskové prohlášení obsahovalo i silný apel na ty producenty, kteří stále produkují více ropy, než slíbili (zejm. Irák). Asi nejzajímavějšími zprávami jsou ochota Nigérie nezvyšovat produkci nad 1,8 mb/d (pokud jí udržitelně dosáhne) a to, že větší pozornost chce OPEC a spol. věnovat exportům ropy.

S tím souvisí asi i tržně nejzajímavější výstup z jednání, a sice závazek Saúdů od srpna významně omezit vývozy ropy (oproti loňskému vrcholu o 1 mb/d), který pomohl posunout ceny ropy výše. Barel Brentu se však stále obchoduje kolem 49 USD a je patrné, že případných vyšších cen ropy využívají velmi rychle producenti z USA...

Akcie

Americké akciové trhy v úvodu týdne navázaly na smíšené obchodování v Evropě, když index Dow Jones odepsal 0,3 %, S&P 500 zakončil beze změny, a technologický Nasdaq Composite posílil o 0,4 % na hodnotu 6410 b.

Technologický index byl podpořen zejména růstem akcií Apple a Aplphabet (Google), jenž představil výsledky za druhý kvartál letošního roku po závěru obchodování. Těžař břidlicové ropy Halliburton představil lepší než očekávaná kvartální čisla, výhled na zotavení byznysu ale investory zklamal a ti poslali akcie o 4 % níže. Nepotěšil ani pokles zisku zpracovatele hliníku Arconic, který se vloni odštěpil jako samostatná divize společnosti Alcoa.

Pondělek však byl z hlediska výsledkové sezóny nejchudším dnem nového týdne a investoři již vyhlížejí nadcházející výsledkovou smršť, která vyvrcholí ve čtvrtek, kdy bude výsledky představovat hned 48 významných společností včetně Amazon nebo Intel.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688