Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.07.2017 17:07:00

Pražská burza zažila den dobrých zpráv: ČEZ nad 400 Kč za akcii, rostly obchodní objemy a Unipetrol na 300 Kč za kus

Pražská burza dnes potvrdila, že je jí vývoj burzovních trhů v Evropě totálně lhostejný. Nejen, že jako jedna z pouhých dvou trhů v Evropě uzavřela den zisky, když index PX přidal 0,27 % na konečných 1 008,04 bodu, ale ukázala, že i o české akcie může být zájem. Objem obchodů s akciemi totiž na pražské burze za dnešní den činil 511 milionů korun před závěrečnou aukcí a přiblížil se tak konečně aspoň průměru. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 659 milionů korun.

Ten, kdo by sázel na to, že obchodní objemy narostly díky černému koni dne, totiž akciím Pegas Nonwovens, které atakovaly rekordní hodnotu 1 020 za akcii, což je denní nárůst o 8,17 % po zprávě, že skupina R2G Rohan Czech navrhla koupit všechny akcie firmy za 1 010 za kus, mýlil by se. Akcií se sice zobchodovalo před závěrečnou aukcí téměř za 89 milionů korun, ale prvenství za nejobchodovanější titul si dnes odnesly akcie Komerční banky. Těch se zobchodovalo za 161,2 milionu korun.

Západoevropské akciové indexy se od úvodu dnešní seance pohybovaly v záporných hodnotách. Pozornost investorů byla upřena na makro data v podobě indexu ZEW z Německa, který klesl v červenci na 86,4 bodu při odhadech nastavených na 88,0 bodu. Za propadlíka dne v Evropě je možné označit akcie švédské společnosti Ericsson, které překročily ztrátu 14 %, tedy nejvíce od října 2016. Důvodem jsou reportované výsledky, kdy firma vykázala za 2. čtvrtletí ztrátu a varovala, že aktuální složitá situace na trhu může mít dopad na provozní zisk v letošním roce až ve výši 5 mld. SEK.

Z domácích blue chips uzavřely den v zisku jen čtyři tituly. Kromě Pegasu Nonwovens pomohly k ziskovému dni na pražské burze akcie Unipetrolu (+1,66 % na 300 za akcii) a rostou tak už pátou seanci v řadě i Komerční banky (+1,37 % na 952,90 za akcii), které posilují už dva dny po sobě. Rostly i akcie energetiky ČEZ, které přidaly už druhý ziskový den a udržely technickou hranici 400 za akcii. Cenné papíry přidaly nakonec 0,3 % na 401,20 za kus. Akcie Unipetrolu jsou na 300 korunách za akcii na burze poprvé po devíti letech a vpřed je žene očekávání investorů z příznivých výsledků hospodaření za 2. čtvrtletí 2017. Firma oznámí data 21. července.

Ostatní blue chips na pražské burze držely mínusový směr z Evropy a odepisovaly ztráty. Nejvíce odepsaly akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CETV), a to 1,04 % na 95 za kus, a to přes zprávu, že jedním z největších akcionářů je americká finanční skupina Morgan Stanley. Druhým nejvíce oslabujícím titulem byly akcie VIG, které odepsaly 1,12 % na 668,40 za akcii a navázaly tak na volatilitu z posledních dní.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688