Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.07.2017 16:13:04

Summary: Bank of America se solidními úrokovými výnosy, Goldman Sachs zato s nejhorším tradingovým výsledkem za 11 let

Další dvě z velkých amerických bank v úterý 18. července 2017 představily výsledky hospodaření za 2. čtvrtletí roku. Goldman Sachs, podle aktiv americká bankovní pětka, se potýkal se slabším obchodováním na trzích. Z obchodů na trzích s dluhopisy, měnami a komoditami jí ve sledovaném období přiteklo o 40 procent méně než před rokem. Výsledná částka 1,16 miliardy podstřelila tržní odhad o více než pětinu. Při pohledu na pololetní čísla by někdejší šéf divize FICC a akciové divize Blankfein asi moc dobrou známku od investorů nedostal. Z tradingu s dluhopisy a akciemi banka během letošních prvních šesti měsíců generovala o desetinu méně než před rokem, a vůbec nejméně od chvíle, kdy se Blankfein stal v červnu 2006 generálním ředitelem Goldman Sachs. Zisk na akcii peněžního domu během tří měsíců do konce června se ale podařilo zvýšit na 3,95 dolaru z 3,72 dolaru před rokem. Počet emitovaných akcií se ovšem snížil o téměř 6 procent a celkový příjem včetně čistého úrokového výnosu jí klesl o 0,6 procenta. U Bank of America se sice také potýkali s problémy tradingové divize, ale výsledná čísla zas tak špatná nejsou.

Komentář Branislava Sotáka k výsledkům hospodaření Bank of America (DIP):

Bank of America následuje ve 2Q17 linii, kterou vytyčily její předchůdkyně. Tón výsledkům udávají plošší výnosová křivka a nebývale nízká volatilita, jež doléhají na příjmy z obchodování na finančních trzích. Výsledky přesto nejsou vyloženě špatné, když si BofA skrze nákladovou disciplínu pomáhá provozní pákou, ale také nižšími rizikovými náklady a solidními úrokovými příjmy.

Celkové tržby stouply meziročně o 7 % na 22,8 mld. USD, když se mohly opřít o solidní čisté úrokové příjmy (+9 % yoy), investiční bankovnictví a rekordní správu aktiv. Čistý zisk vzrostl meziročně o 10 % na 5,3 mld. USD, neboli 0,46 USD/akcii, a předčil tak tržní očekávání.

Obočí se nejspíš budou zvedat nad qoq poklesem čisté úrokové marže o 5 bps na 2,34 %. Ač nepříjemný, dal se dle našeho názoru čekat vzhledem k tomu, co se v uplynulých měsících událo se sklonem americké výnosové křivky. Meziročně jsou však úrokové sazby přece jenom citelně výš a meziroční optikou tak výkonu segmentu pomáhají. Dle vedení banky, které opírá svůj názor o forwardové křivky, by měly čisté úrokové příjmy ve 3Q17 dále růst. Mimo jiné i díky pokračujícímu růstu úvěrového portfolia (ve 2Q17 +5 % yoy).

Dalším pozitivem je 26% yoy pokles rizikových nákladů na 726 mil. USD. Pokles jde primárně na vrub komerčnímu bankovnictví, resp. zejména úvěrovým expozicím na energetický sektor. Celkově banka odepsala úvěry za 908 mil. USD (0,4 % úvěrového portfolia anualizovaně), v součtu tedy došlo na lehké (182 mil. USD) rozpouštění dříve vytvořených rezerv. Ty dosahují na úrovni 10,9 mld. USD 1,2 % z celkové hodnoty úvěrového portfolia. Klasifikované úvěry klesly na 7,1 mld. USD, čili 0,78 % z celkového úvěrového portfolia.

Nejslabším bodem oznámení je tak podobně jako u konkurence výkon investiční divize, která byla postižená výše uvedenými jevy. Přesto dokázala mírně překonat jak tržní očekávání, tak výhled samotné banky. Celkové příjmy divize klesly meziročně o 8 % na 4,1 mld. USD (ex-DVA). Příjmy z obchodování na kapitálových trzích spadly o 9 % na 3,4 mld. USD, přičemž banka samotná počítala s 10-12% propadem. Veškerý propad jde na vrub FICC segmentu (-14 % yoy), kde byly obzvláště slabé příjmy ze sazeb a rozvíjejících se trhů. Akcie naopak i přes nízkou volatilitu meziročně o 3 % posílily, což je ale primárně vizitkou primárního, nikoliv sekundárního trhu. Obchodní příjmy za 1H17 jsou díky silnému 1Q17 přesto meziročně o 2 % výše, což je první takový nárůst za posledních 5 let.

Návratnost vlastního (hmotného) kapitálu (ROTCE) dosahuje za 2Q17 solidních 11,2 %. Kapitálová přiměřenost (CET1) přidala oproti 1Q17 dalších 50 bps na 11,5 %. Schválený kapitálový plán počítá s distribucí až 17 mld. USD během následujících 4 kvartálů, čehož součástí je i 60%! nárůst dividendy. Akcie zůstávají v seznamu DIP s doporučením držet.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688