Research (Conseq)
Investice  |  18.07.2017 10:35:33

Je brzké zvýšení sazeb ČNB nutnost?

 

ČNB na svém zasedání koncem června zopakovala, že „s ohledem na vyznění stávající prognózy a bilanci jejích rizik je pravděpodobné, že ke zvýšení úrokových sazeb přistoupí v souladu s predikcí“, tj. někdy ve třetím čtvrtletí. Po nedávno zveřejněných inflačních datech za červen však na intenzitě nabývá pocit, že pokud to udělá, více než nutností krotit hrozící inflaci to bude z důvodu jiného: protože to už slíbila. Podobně jako FED, který už dva roky prognózou hrozící inflace odůvodňuje nutnost utažení měnové politiky. To samé nyní tvrdí i ČNB, když ve své prognóze říká, že bez jejího zásahu se tempo růstu cen urychlí nad cílenou úroveň. Na to však červnová inflační data neukazují.

Ano, je pravdou, že se měnově-politická inflace, ve které je stanoven cíl ČNB, koncem minulého a začátkem letošního roku rychle zvedla, a to dokonce nad cíl ČNB, což centrální bance umožnilo ukončit intervenční režim. To však bylo z nemalé části díky růstu (globálních) cen potravin a pohonných hmot, ke kterému se pak přidal ryze české vliv v podobě EET a s ní souvisejícího výrazného růstu cen v pohostinství. V posledních měsících však ceny potravin i paliv opět zpomalují, a to díky globálním vlivům.

To je jeden z důvodů, proč česká měnové-politická inflace ve třech z posledních 4 měsíců stagnovala, a proč je tak její dynamika nyní nižší než třeba v srpnu 2016. Není to však jen potravinami a ropou – výrazně zvolnila i dynamika české poptávkové inflace. Zatímco koncem roku 2016 a začátkem roku 2017 jsme viděli měsíční tempa růstu 0,4 % - 0,5 %, v květnu i červnu to bylo sotva 0,1 % m/m. K tomu určitě přispívá vnější prostředí: dovozní ceny spotřebitelského zboží v každém z prvních 4 měsíců jen klesaly, reflektujíc neinflační Eurozónu. Vzhledem k úzké vazbě ČR na Eurozónu a k tomu, jak se česká inflace historicky neodchyluje od inflace v EMU, se nedá čekat, že by česká ekonomika potřebovala v nejbližším roce tolik zvýšení sazeb ČNB, kolik maluje poslední prognóza ČNB.

ČNB možná skutečně letos sazby zvedne. Ale vzhledem k vývoji inflace se zdá, že pokud se tak stane, bude to podobné jako s oslabením koruny na podzim 2013 – ne proto, že je to vysloveně nutné, ale proto, že ČNB chce.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a. s. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688