Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.07.2017 06:15:41

Evropská komise: Experti navrhují zjednodušit přístup k evropským fondům

Expertní skupina Evropské komise pro kohezní politiku představila návrhy, jak zjednodušit přístup k evropským fondům po roce 2020.

Kohezní politika Evropské unie se ráda chlubí svými výsledky. Většinou zřejmě oprávněně. Nicméně současný objem pravidel je tak velký, že pro místní úřady není snadné evropské strukturální fondy řídit. Pro podnikatele současný stav zase znamená obrovskou složitost při sepisování žádostí o evropské dotace.

Expertní skupina Evropské komise proto přichází se zásadním návrhem, jak celý proces žádání a čerpání finančních prostředků z evropských fondů zjednodušit. Zpřehlednění by se mělo projevit už v rámci rozpočtového období po roce 2020. „Zjednodušení přístupu ke kohezním evropským fondům i využití jejich prostředků nepochybně pomůže Evropskou unii přiblížit občanům,“ je přesvědčen předseda expertní skupiny Siim Kallas.

„Občané od Evropské unie očekávají, že pro ně bude dělat více, ale její rozpočet se snižuje. Tento rozpor musíme vyřešit tak, že každé vynaložené euro stoprocentně zužitkujeme,“ řekl eurokomisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger. „A jednoduchá pravidla nám efektivnější vynakládání finančních zdrojů umožní,“ dodal.

Snížit počet a harmonizovat

Hlavním závěrem expertní skupiny je, že současná pravidla pro čerpání evropských prostředků sice mají efektivní strukturu, ale potřebují výrazně pročistit. Sdílené řízení by mělo být podle poradního orgánu Evropské komise zachováno, aby byla zajištěna vzájemná důvěra a společné cíle v oblasti hospodářského růstu a pracovních míst. Jednoduchost jde ale ruku v ruce pouze s malým počtem regulí. Expertní tým vybral ta pravidla, která by měla být zrušena, případně radikálně zredukována.

S tím v zásadě souhlasí eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretuová. „Menší počet jednodušších pravidel přinese lepší výsledky a méně chyb. Měli bychom se tedy zaměřit na to, na čem skutečně záleží, a sice na zlepšení života občanů v celé Evropě,“ komentovala předložené návrhy Cretuová.

„Když potenciál zjednodušení využijeme, ušetříme tím spoustu času i peněz, které můžeme namísto toho použít k posílení sociální konvergence v Evropě,“ připojila své souhlasné stanovisko také členka Evropské komise Marianne Thyssenová, která zodpovídá za zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a mobilitu pracovní síly.

Pravidla by měla být u různých fondů a nástrojů Evropské unie harmonizována tak, aby vznikly synergie a aby příjemci evropských prostředků mohli pro tentýž projekt o financování žádat z různých zdrojů. V tomto případě jde o pravidla pro státní podporu, zadávání veřejných zakázek a metody úhrady nákladů.

Pokud se například v oblasti politiky soudržnosti budou aplikovat stejná pravidla jako u Evropského fondu pro strategické investice (EFSI – European Fund for Strategic Investments), pro malé a střední podniky to bude znamenat snazší přístup k finanční podpoře.

Pravidla EU jen na strategické investice

Ještě o něco jednodušší rámec by měly mít k dispozici všechny členské země EU a regiony za předpokladu, že splní několik kritérií, a to: spolehlivé systémy řízení a kontroly, významné spolufinancování na vnitrostátní úrovni v zájmu motivace ke střízlivým výdajům, identifikace klíčových strukturálních reforem, které mají být provedeny, a zaměření na několik málo prioritních oblastí v zájmu realizovatelnosti.

Expertní skupina navrhuje, aby se pravidla Evropské unie omezovala pouze na strategické investiční priority a výdajové zásady. Prostředky z evropských fondů by mohly být distribuovány prostřednictvím stávajících vnitrostátních administrativních mechanismů.

Audit, který by prováděla Evropská komise, by měl jen omezený záběr. Každý členský stát by se také s Evropskou komisí dohodl, jakých strukturálních reforem má být dosaženo, a na konkrétních výstupech, na nichž budou úhrady z evropských fondů záviset.

Zjednodušování už nese své první ovoce: eurokomisař Oettinger představil tři zprávy o plnění rozpočtu Evropské unie za rok 2016. Z nich mimo jiné vyplývá, že zjednodušená pravidla Evropské unie pro místní úřady, zemědělce a podniky znamenají snazší využívání evropských fondů, větší efektivitu i formální správnost.

Ve stejném duchu už Evropská komise loni v září navrhla zjednodušit pravidla, podle nichž prostředky z evropských fondů získávají členské státy, ale i jiní příjemci.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688