Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.07.2017 11:42:00

Volvo přechází na elektřinu. Kdo z toho bude těžit a kdo ztratí?

Automobily Volvo jsou známy svou bezpečností a také nudným designem. Zaměstnanci této automobilky ale určitě zvládli umění vydávat zajímavé tiskové zprávy. Nedávno totiž její tiskové oddělení oznámilo, že Volvo končí s výrobou aut s „čistě spalovacími motory“. Do roku 2019 chce automobilka vyrábět všechna auta s elektrickým motorem. Aby bylo jasno, neznamená to, že Volvo bude vyrábět pouze elektromobily a úplně se zbaví výroby spalovacích motorů. I když plánuje výrobu několika vozů ve stylu Tesly, stále bude vyrábět auta se spalovacími motory. Ta ovšem budou mít i elektromotor, aby dosáhla nižší spotřeby paliva.

Volvo tedy hodlá používat slabší verzi hybridního systému, kde elektromotor jen pomáhá motorům spalovacím. Klasické hybridní vozy přitom používají systém, ve kterém jsou elektromotory schopny plně nahradit funkci spalovacího motoru. Oznámení automobilky pak jistě potěší ochránce životního prostředí. Největší výhrou je ale pravděpodobně pro její dodavatele. Auta, která budou mít jak spalovací, tak elektrický motor, jsou totiž výhodná pro všechny, protože do nich bude dodáváno ještě více technologií.

Příkladem takového dodavatele může být francouzská Valeo SA. Podle ní je hodnota součástek pro hybridy devětkrát vyšší než součástky pro pohon běžného vozu. U elektromobilů je to jen sedmkrát více, což také není špatné, ale stále to není tolik jako u hybridů. I to může být jeden z důvodů, proč se akcie této společnosti obchodují s PE dosahujícím téměř čtrnácti a u německého kontinentalu to je kolem dvanácti. Prestižní automobilky, které jsou zákazníky těchto firem, mají valuace zhruba poloviční.

Je tu ale jeden háček. Krátkodobě mohou dodavatelé součástek z posunu k hybridům těžit, ale tato éra pravděpodobně nepotrvá dlouho. Z pohledu nákladů totiž nedává moc smysl, aby auta měla dva druhy motorů. Analytici z banky Berenberg odhadují, že elektromobily by se mohly kolem roku 2021 prodávat za stejnou cenu jako hybridy a v roce 2025 už by jejich prodejní cena měla odpovídat ceně vozů se spalovacími motory. Pak už kouzlo hybridů téměř úplně vyvane. Například VW odhaduje, že v roce 2025 už bude čtvrtinu jeho tržeb tvořit prodej elektromobilů. Tradiční dodavatelé pak budou čelit novým konkurentům.

Společnosti jako Schaeffler ale trpí už dnes. Tento dodavatel součástek do automobilů před několika dny osekal svůj výhled s tím, že rostou nákladové tlaky a výdaje na výzkum a vývoj. To vše ve spojení s přechodem ze spalovacích na elektrické motory. Akcie společnosti následně ztratily 11 %. A nelze z toho vinit přílišnou citlivost investorů. Firmy totiž vyrábí řadu součástek, které už v elektromobilech nebudou potřeba. Podle UBS by se v elektromobilech mělo například používat o 50 – 75 % méně ložisek než v tradičních vozech.

Autor: Chris Bryant

(Zdroj: Bloomberg Gadfly)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688