Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2017 07:11:00

Proč Čína stále toleruje jadernou Koreu?


Americký prezident Donald Trump se podle všeho stále domnívá, že nejlepším způsobem, jak zamezit další nukleární expanzi Severní Koreje, je tlačit na Čínu, aby Severní Koreu umravnila. Doposud ale tato strategie nefungovala a má to svůj dobrý důvod: Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho země si určitě nepřejí jadernou válku a už vůbec ne takovou, která by probíhala blízko u hranic s Čínou.

Podle komentáře Noaha Feldmana pro agenturu Bloomberg je to právě naopak, Čína potřebuje stabilitu v celém regionu, která by svědčila obchodu. Jenže kolaps Kimova režimu by téměř jistě posílil Jižní Koreu, která je spojencem USA. Z toho by Čína určitě netěžila. A Si Ťin-pching navíc dobře ví, že Američané si útok na Severní Koreu nemohou dovolit kvůli velkým ztrátám na jihokorejských a amerických životech. Situace je tedy taková, že Čína kvůli sílící Severní Koreji mnoho neztrácí.

Trump neměl být překvapen agresivní strategií Severní Koreje, protože tato země se usilovně snaží o to, aby si na mezinárodní scéně vybudovala silnější pozici. Chce také testovat novou americkou vládu a dát jí lekci, která ji poučí, že s novou jadernou mocností toho zase tak moc dělat nemůže. Trump na to vše zareagoval tím, že začal apelovat na Čínu. Tweetoval o tom, jak moc by tato země těžila z nových obchodních dohod s USA, které by byly uzavřeny, kdyby se „vyřešil severokorejský problém“. Nestalo se ale nic, protože Čína by takovým krokem nic moc nezískala. Už nyní má své páky, jak dosáhnout obchodních dohod s USA, a Trump navíc nic konkrétnějšího nezmiňoval. Nakonec přišly jen prezidentské Tweety stěžující si na to, že Čína nezakročila.

Tento sled událostí jen vyslal signál směrem k Severní Koreji, že Trump toho skutečně nemůže mnoho dělat. A následovaly další testy jaderných raket, po kterých se Trump opět obrátil k Číně. Tentokrát ale začal hrozit namísto toho, aby nabízel odměnu. Tweetoval o tom, že Spojené státy by neměly obchodovat se zeměmi, které jim nepomáhají. Kritizoval také růst obchodu mezi Čínou a Severní Koreou, přestože fakticky by mohlo jít o snahu Číny posílit své páky na Severní Koreu.

Severní Korea nemá důvod ustupovat. V jejím zájmu je posilovat svůj jaderný arzenál, který funguje jako štít proti útokům zvenčí. Kdyby v této zemi vládl režim, který by těžil z regionálního a globálního obchodu, dalo by se s ním jednat podobně, jako Barack Obama jednal s Íránem. Severní Korea ale žádné větší vazby na globální ekonomiku nemá, výjimku představuje pouze obchod s Čínou. Její základní filozofií je nezávislost na jiných zemích a soběstačnost. Čína se sice chce stát zodpovědnou globální silou a zabránit regionální nestabilitě, která by mohla skončit válkou. Trump se ale mýlí, pokud se domnívá, že to Čínu povede k zásahu proti Severní Koreji.

Čína si je dobře vědoma, že konečným cílem Západu je změna severokorejského režimu. To by pravděpodobně vedlo ke znovusjednocení obou Korejí. V Jižní Koreji je ale už dnes na tisíce amerických vojáků a to pro Čínu představuje nebezpečí. Čína si tak nepřeje změnu severokorejského režimu, ale jeho stabilitu. Změnila by to pouze skutečná hrozba jaderného konfliktu na korejském poloostrově. Jenže Trump pravděpodobně tak daleko nepůjde. Trump má tedy dvě volby: Buď ustoupí, nebo začne válku. Pravděpodobně učiní to první, ale určitě tomu bude říkat jinak.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688