Válka o potraviny: EU chce omezit zisky obchodníků

TNBiz, 12.7.2017

Obchodním řetězcům se to nelíbí, podle nich je to zásah do podnikání a poškodí to prý české výrobce.

To co si přihodíte k ceně potravin je nehorázné a marže nemohou být tak vysoké. Tak právě tohle vzkazuje obchodním řetězcům eurokomisař pro zemědělství. A chystá návrh, který by měl v unijních státech zavést kontrolu cen potravin.

"Ten návrh ještě není ve finální podobě, mělo by to být o tom, že by třeba měla být stanovena maximální výše marže," přibližuje iniciativu europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ministerstva financí států unie by si měla navzájem sdělovat informace o prodejních cenách a maržích ve svých státech. Někde už podobný systém funguje, nyní by ovšem měl být plošný.

Zatímco v Česku si nastavují obchodníci marži sami, tak třeba v Maďarsku jim stát přikazuje, aby nastavili jednotnou marži u stejných produktů. A to jak u těch domácích, tak těch z dovozu.

A v Rumunsku zase stát nařizuje, aby obchodníci nakupovali minimálně 51 procent potravin u místních výrobců. "Já si myslím, že tady vede cesta spíše jinými nástroji, řekněme přes lepší osvětu zákazníků tak, aby zákazníci sami kupovali ty kvalitní domácí potraviny," myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka.

Obchodní řetězce jsou ale proti jakémukoliv omezování. České výrobky prý rozhodně neznevýhodňují. Unijní kontrola marží by mohla začít platit nejdřív za tři roky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy