Research (Česká spořitelna)
Investice  |  12.07.2017 13:15:53

Minutes ČNB a co z nich plyne

Včera zveřejnila ČNB minutes ze svého červnového zasedání. Na něm udělala takovou menší otočku v porovnání s její předchozí komunikací a silně naznačila zýšení sazeb ve 3Q. Proto jsme byli zvědaví na minutes...

 

Z našeho pohledu minutes vyznívají opravdu tak, že ČNB zvýší ve 3Q sazby, ale jednoznačná shoda mezi jednotlivými členy BR nepanuje. Podle minutes mezi členy BR panovala shoda, že květnová prognóza se velmi dobře naplňuje. S prognózou je přitom konzistentní zvýšení sazeb ve 3Q a pak v roce 2018. To by implikovalo, že nadpoloviční většina bankovní rady (4+) zvedne v srpnu nebo v září ruku pro růst sazeb.

Načasování ale zatím není jednoznačné. Z minutes plyne, že minimálně jeden člen BR by chtěl mít větší jistotu ohledne robustnosti inflačních tlaků, jinými slovy si počkat na další data. Z tohoto pohledu minutes zmiňují názor, že náklady předčasného zpřísnění měnové politiky mohou být vyšší než náklady pozdějšího utažení politiky. Celkově ale na mě přečtení minutes působí, že tento názor je v menšině a že většina členů BR je přesvědčena o zvýšení.

V minutes se také dle očekávání objevila diskuze ohledně aktuálního vysokého růstu cen nemovitostí. Mezi představiteli ČNB došlo ke shodě, že budoucí zvýšení sazeb přispěje k tlumení rizik spojených s růstem hypotečních úvěrů. Na druhou stranu si ale ČNB uvědomuje, že makroobezřetnostní politika má své specifické nástroje a ČNB je využívá.

Co z nich plyne

ČNB s velkou pravděpodobností zvýší sazby ve 3Q, ale v tuto chvíli není jasné, na jakém zasedání to bude. Výhodou srpna je nová prognóza, ale pro září mluví to, že budou k dispozici nová data růstu HDP a mezd za 2Q a je možné, že v té době už bude detailnější informace ohledně budoucí politiky ECB. Mimochodem, politiku ECB minutes neřeší, což je trochu škoda, protože je rizikem ve směru pomalejšího zvyšování sazeb. Na mě to působí tak, že vyšší pravděpodobnost je nyní již v srpnu.

Celkově se ale ČNB v současné situaci nemusí tolik bát. Pokud by zvýšila sazby z 0,05% na 0,25%, tak to s českou ekonomikou v rámci současné fáze cyklu příliš (v podstatě nic) neudělá...

Kromě proinflačních rizik v podobě vývoje reálné ekonomické aktivity a zrychlování mzdového růstu vidíme ještě dva důvody, proč může chtít ČNB zvýšit sazby relativně rychle.

Zaprvé je to vývoj cen nemovitostí. Ačkoliv růst sazeb na 0,25% nebude mít sám o sobě sílu výrazněji zchladit jejich aktuální vysoký růst, i malá změna sazeb může být doplňkem k dalším opatřením, která ČNB přijala (doporučení na LTV).

Druhým důvodem mohou být zahraniční spekulanti. V srpnu a v září vymaturují státní pokladní poukázky v hodnotě cca 150 mld . Tyto papíry drží právě zahraniční spekulanti, kteří je koupili s cílem vydělat na konci kurzového závazku (prodat po jeho konci koruny při silnějším kurzu). A protože výhled na kurz koruny k euru implikuje pro zbytek roku stabilitu či jen velmi mírné posilování, je relativně vysoká pravděpodobnost, že minimálně část z těchto spekulantů odejde z ČR. Což bude ale tlačit ve směru slabší koruny. A protože jde o relativně velmi vysoký objem peněz a chování spekulantů je navíc jen těžko předvídatelné (chovají se jako stádo), může být taková situace pro ČNB nebezpečná, protože koruna by vystřelila výrazně nahoru. Proto zvýšení sazeb na začátku srpna může být také motivováno snahou o to, aby jich co nejméně naráz odešlo či aby díky zvýšení úrokového diferenciálu mezi ČR a eurozónou přilákalo jiné investory, kteří by nákupem korun tlumily depreciační tendence kurzu.

JIří Polanský


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688