Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2017 17:38:00

Kmitočty pro datové sítě si rozdělí O2, Vodafone a dva nováčci

Aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz pro mobilní sítě vynesla 1,015 miliardy korun, což je sedminásobek vyvolávací ceny. V měsíc trvající soutěži uspěli stávající mobilní operátoři O2 a Vodafone a další zájemci Nordic Telecom a PODA. T-Mobile kvůli vysoké ceně odstoupil. Vyplývá to z dnešních informací ČTÚ a T-Mobilu. Kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí FWA a budoucí rozvoj sítí 5. generace.

Český telekomunikační úřad v aukci nabídl celkem pět frekvenčních bloků. Dva bloky získal Nordic Telecom spolu s finančním partnerem J&T Private Equity Group, ostatní úspěšní uchazeči koupí po jednom bloku v ceně 203 milionů

"Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky. Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb," uvedl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

T-Mobile přestal podle svého sdělení dražit kmitočty kvůli nepřiměřeně vysoké ceně nabízeného spektra a podmínkám aukce, které by operátora donutily vybudovat síť FWA, kterou už nyní vlastní a provozuje na jiných kmitočtech. Podmínkou aukce pro dražitele je využití frekvenčního spektra pro vybudování sítě na technologii FWA a pokrytí ČR touto sítí v rozsahu 40 procent malých obcí do 5000 obyvatel, respektive 45 procent středně velkých obcí do 10.000 obyvatel. "T-Mobile však tuto technologii letos spustil na jiných frekvencích, investuje do jejího rozvoje a úspěšně ji nabízí svým zákazníkům jako službu Pevný internet vzduchem s rychlostí připojení až 100 Mb/s," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Vedle T-Mobilu frekvence nevydražila ještě firma Suntel Net.

Původně chtěl regulátor aukci vypsat loni v prvním pololetí. Proti původnímu záměru ČTÚ zvýšil souhrnnou cenu pěti bloků dohromady o 60 milionů korun.

Sítě 5G slibují přenosové rychlosti v řádu jednotek Gbit/s, což je výrazně více, než dokáže nyní využívané LTE. V současnosti ale ještě neexistuje mezinárodně přijatý standard pro jejich parametry a koncová zařízení. S jeho přijetím se počítá v roce 2018 nebo 2019. První komerční sítě operátoři oznámili na rok 2020.

Další velkou aukci ČTÚ chystá zřejmě na rok 2019 nebo 2020, kdy by mohl nabídnout frekvence z tzv. druhé digitální dividendy. Kmitočty z pásma 700 MHz uvolněné po přechodu televizního vysílání na standard DVB-T2 by si opět měli rozdělit mobilní operátoři.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688