Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  11.07.2017 09:19:31

Rozbřesk: Proč české dluhopisy procházejí „těžkým” obdobím?

České dluhopisy upadly v nemilost. Za posledních čtrnáct dní ztratil desetiletý český dluhopis přes 3 % a jeho výnos v důsledku toho atakoval úroveň 1,20 % - nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Ještě před rokem se přitom pohyboval zhruba o 1 procentní bod níže v těsné blízkosti nuly. Až pondělní obchodování přineslo určitou stabilizaci. Co se stalo?

Na domácí scéně nic až tak zásadního. Komunikační masáž ČNB, připravující si půdu pro první růst úrokových sazeb, ovlivňuje spíš kratší výnosy. Ty zdaleka nešly vzhůru tak výrazně jako delší konec české křivky - dvouletý výnos je stále níž než před rokem a pohybuje se v záporných vodách (-0,27 %). Startérem výprodeje delších českých dluhopisů byl německý trh. Ten podobně jako většina evropských trhů reagoval na změnu komunikace ECB, které se v hlavě honí myšlenky na ukončení politiky kvantitativního uvolňování. Současně s tím se Fed chystá dluhopisů ve svém portfoliu zbavovat. Přístup centrálních bank k dluhopisovému trhu se tak pravděpodobně “revolučně” změní. Posledních devět let působily banky v roli nákupčích dluhopisů a teď je na obzoru obrat. Není divu, že se dluhopisoví investoři začínají bát. Tato změna sentimentu zasáhla i český trh.

Nehledě na jakékoliv domácí fundamenty, tak i na českém dluhopisovém trhu probíhá výprodej, který je ještě výraznější než na trhu německém. Rozpětí mezi českým a německým desetiletým výnosem není daleko od úrovní, které naposledy bylo vidět v roce 2012 - v době vrcholu euro-krize.

Je pravděpodobné, že výprodeje dluhopisů nebudou dál pokračovat stejným tempem jako v posledních několika týdnech. Trhy byly zaskočeny změnou komunikace v ECB, a proto byla reakce tak bouřlivá. Je pravděpodobné, že ukončení QE v eurozóně, stejně tak jako redukce bilance Fedu budou velice pozvolné. I tak se ale trend na dluhopisových trzích pravděpodobně definitivně otáčí a éra super-nízkých výnosů se blíží ke svému konci. To je důležitá zpráva i pro české ministerstvo financí - doba výhodného zadlužování je také pomalu u konce.

TRHY

CZK a dluhopisy

Zajímavé je, že na výprodej na dluhopisových trzích nereaguje negativně česká koruna. Naopak, česká měna nehledě na prudký růst desetiletého výnosu, dál spíše zpevňuje a drží se na dostřel od 26,00 EUR/CZK. Stejně tak na korunu zatím nezapůsobil nárůst globálního napětí (nárůst indexu VIX). Zdá se, že minimálně z části sázkařů na zisky koruny se stávají dlouhodobější hráči.

EURUSD + zahraniční FX

Dolar včera na hlavních párech přetlačil ostatní měny. Na páru s eurem si mírně polepšil při příznivém vývoji výnosů a posílil také vůči libře.

Ačkoliv na pořadu dne jsou některá data druhé kategorie, tak eurodolarový trh bude vyčkávat na zítřejší vystoupení šéfky Fedu Yellenové v americkém Kongresu, eventuálně zajímavý může být zítra i výsledek průmyslové výroby v eurozóně.

Forint si pak dnes musí dát pozor na výsledek červnové inflace.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688