Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.07.2017 15:43:28

Víkendář: Jak (ne)funguje Evropský parlament

Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker v úterý na zasedání Evropského parlamentu řekl, že tato instituce je „směšná“. Podle jeho názoru není schopna ukázat respekt směrem k menším zemím EU, protože na plánovaný projev maltézského premiéra se dostavilo jen asi 30 poslanců. Juncker vyslovil uznání těm, kteří přišli, a řekl: „Evropský parlament je směšný, velmi směšný. To, že tu sedí asi 30 poslanců, jasně ukazuje, že tento parlament to nemyslí vážně.“

Junckerovy výpady vyvolaly ostrou debatu s prezidentem parlamentu Antoniem Tajanim, který se pustil do obrany EP s tím, že „parlament ovládá Evropskou komisi a ne naopak“. Po Junckerovi pak požadoval slušné chování. Ten se ale nenechal zastavit, přešel z francouzštiny do angličtiny a dál vytýkal parlamentu, že je s takto malým počtem poslanců směšný a není schopen ukázat Maltě patřičný respekt. 

Oba muži si následně vyměnili další argumenty a namísto plánovaného shrnutí šestiměsíčního působení Malty v čele Rady EU tak došlo k tomu, co se dá považovat za známku boje mezi jednotlivými institucemi EU. Podobné půtky přitom nejsou ojedinělé a v mnoha ohledech se jim ani nedá vyhnout. EU se totiž skládá z mnoha institucí, ve kterých se snaží prosadit nejedno velké ego

Junckerovo přehnané rozladění?

Zástupci EU se ale v posledních měsících velmi snažili udržet jednotu, protože Evropská unie se musí vypořádat s brexitem a vlnou pravicového populismu. Zdálo se, že tato jednota stojí na pevných nohou, proevropští kandidáti zvítězili v několika evropských volbách. A dokonce to vypadalo, že EU získává lepší pozici při jednání o brexitu. Junckerovo rozladění z toho, že ze 751 poslanců Evropského parlamentu se jich na projev premiéra Malty Josepha Muscata dostavilo jen 30, bylo ale příliš velké. Stranou tak šla dosavadní úporná snaha o vytvoření dojmu, že instituce EU spolupracují bez větších problémů. 

Na zmíněném zasedání parlamentu bylo přítomno mnohem více lidí z Junckerova týmu než poslanců. Juncker tak mimo jiné řekl, že na podobné zasedání už nikdy nepřijde. „Komise je sice pod kontrolou parlamentu, ale ten se musí chovat s respektem k prezidentství menších zemí. Nyní tak nečiní,“ řekl Juncker. A dodal, že kdyby měl v Evropském parlamentu zaznít projev německé kancléřky Angely Merkelové či francouzského prezidenta Macrona, „bylo by tam plno“. 

Po zasedání parlamentu jeho hlavní mluvčí Jaume Duch informoval, že Tajani a Juncker se sešli a prezident Evropské komise pak řekl, že lituje slov, která použil. Tajani tak prý považuje celou záležitost za uzavřenou. Podle některých lidí byl Juncker podobně rozzloben před půl rokem, když měly být shrnuty výsledky Slovenska. Tehdy do parlamentu dorazil slovenský premiér Robert Fico a i tehdy se dostavilo jen několik málo poslanců. Evropský parlament bojuje s nízkou účastí poslanců už celé roky a k výraznějšímu zlepšení nedošlo ani poté, co byl jejich účastí podmíněn příspěvek na jejich výdaje. Jeden ze zástupců parlamentu říká, že „lidé přijdou, zapíší se do registru, odhlasují a pak hned odejdou“. 

Autory jsou Maia De La Baume a David M. Herszenhorn

Zdroj: Politico

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688