Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  09.07.2017 11:15:50, aktualizováno 11:16:52

Frontier markets – investiční příležitost příštích 10 let?

Tzv. frontier markets jsou nejméně rozvinutými trhy, do kterých lze v rámci podílových fondů investovat. S těmito zeměmi jsou spojena vyšší rizika než s investicemi na velkých rozvíjejících se zemích jako Brazílie, Indie, Rusko, Čína, Argentina, JAR, Jižní Korea apod. Na druhou stranu, potenciální rizika spojená s těmito investicemi zapříčinila, že dnes najdete akcie s nejpříznivějším ukazatelem P/E právě na frontier markets. Toto je dáno z velké části i výrazným růstem zisků, kterého tyto společnosti dosáhly v letech 2005–2015, kdy byl tento růst cca 8krát vyšší v porovnání s firmami na vyspělých trzích!  

Porovnání ukazatelů PE na vyspělých trzích, rozvíjejících se trzích a tzv. frontier markets

 

 Nabízí se otázka, jestli v akciových složkách portfolií nenahradit „tradiční“ rozvíjející se země za tzv. frontier markets.

Výrazný růst popularity od roku 2008

Abychom mohli nahlédnout do budoucnosti, pojďme se nejdříve podívat do minulosti. Frontier markets se těšily zvyšujícímu se zájmu investorů z vyspělých zemí již od roku 2005, přičemž tento zájem, a s ním spojený příliv kapitálu, akceleroval po roce 2008 v případě přímých zahraničních investic a od roku 2010 v případě portfoliových investic. Dle této analýzy Mezinárodního měnového fondu existuje silná negativní korelace mezi výší úrokových sazeb ve vyspělých zemích a přílivem kapitálu do frontier markets a nízkopříjmových rozvíjejících se zemí všeobecně.

 

 

Zdroj: Mezinárodní měnový fond

 

Příliv zahraničního kapitálu do frontier markets, ať již v podobě přímých zahraničních investic či portfoliových investic, měřený poměrem k HDP byl v letech 2008–2014 dokonce vyšší než příliv zahraničního kapitálu do vyspělejší části rozvíjejících se trhů. Toto mělo za následek postupné snižování vysokých výnosů státních dluhopisů těchto zemí, které byly jednou z hlavních překážek hospodářského vývoje. V jeden okamžik byly výnosy dluhopisů frontier markets dokonce nižší než výnosy dluhopisů více vyspělých rozvíjejících se zemích.

 

 

 Zdroj: Mezinárodní měnový fond

 

  „Tato anomálie byla z velké části způsobena právě přílivem vysokého objemu investic ne v absolutní částce, ale k poměru k HDP. To udělalo finanční trhy těchto zemí nejdříve více volatilní s následným vyhlazením kolísavosti tak, jak byl další proudící zahraniční kapitál méně výrazný k poměru k HDP, a to díky přílivu předchozího kapitálu i rychlému ekonomickému růstu. Dalším z důvodů toho, proč investoři v případě více rizikových investic akceptovali dokonce nižší výnosy je ztráta averze k riziku, kterou přinesl začátek uvolněné monetární politiky americké centrální banky.“, komentuje situaci Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor.

Frontier markets v roce 2017 a dále

  Z výše uvedeného vyplývá, že následující roky by neměly být pro frontier markets příliš příznivé. Pokud bude nadále zachována negativní korelace mezi přílivem investic do frontier markets a úrokovými sazbami ve vyspělých zemích, představuje zvyšování úrokových sazebUSA riziko odlivu investic z fronteir markets, což bude mít za následek opětovný růst výnosů dluhopisů těchto zemí a zvýšenou volatilitu jejich trhů. Dalším významným rizikem pro investory je postupná rekvalifikace zemí v rámci jednotlivých indexů. Jak se země stávají vyspělejšími, jsou přeřazovány z kategorie „frontier markets“ do kategorie „emerging markets“. Vývoj z uplynulých let, kdy byl z kategorie „frontier markets“ vyškrtnut například Pákistán, ukazují, že velké trhy jsou postupně nahrazovány menšími – více volatilními, méně vyspělými. Rizika spojená s investicemi na frontier markets se tedy s postupným ekonomickým rozvojem zemí nesnižují, ale zůstávají stejná právě z důvodu rekvalifikace. Pokud úrokové sazby ve vyspělých zemích budou nadále růst, budou to velmi pravděpodobně právě fronteir markets, které budou velmi brzy zasaženy stahováním kapitálu zpět do vyspělých zemí, což by se zákonitě projevilo negativně na výnosech tamních akciových a dluhopisových trhů. Z tohoto pohledu nelze budoucnost frontier markets považovat za nikterak růžovou.

 

Tento text má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688