Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.07.2017 09:04:16

Akcie mohou být předražené a zároveň dál hezky růst

Americké akcie se posouvají na nová maxima a mezitím nabírá na intenzitě diskuse o jejich atraktivnosti. Podnětná byla v posledních dnech ta, která proběhla mezi známým investorem Barry Ritholtzem a Nirem Kaissarem z Bloomberg Gadfly. Kaissar poukázal na to, že „americké akcie se zdají být drahé ve srovnání se zbytkem světa“ a dokonce už ani nemá smysl vybírat různá valuační měřítka. Jak PE, tak poměr tržních cen k účetním hodnotám akcií či poměr cen a toku hotovosti ukazují, že valuace se skutečně nacházejí vysoko. Investoři, kteří zvažují posun na jiné trhy, by se ale podle Kaissara měli ptát, proč jsou zahraniční akcie ve srovnání s americkými tak levné. Leží jejich ceny nepatřičně nízko, nebo pouze odrážejí vyšší riziko zahraničních trhů?

Ritholtz uvedl, že se na valuace dívá jinak než většina ostatních investorů. Podle něj je koncept férové hodnoty pouhým bodem, kterým trh prochází na své cestě k příliš vysokým či naopak příliš nízkým cenám. Akcie se totiž pohybují v cyklech, které odrážejí změny v psychologii investorů. Během býčího trhu jsou investoři ochotni platit za dolar zisků obchodovaných firem více, během medvědího trhu méně. Nakonec se trhy ale vždy vracejí k dlouhodobému standardu a to bude podle Ritholtze platit o současném rozdílu v návratnosti amerického a evropského trhu.

Kaissar souhlasí s cyklickou povahou chování trhů, ale investoři by podle něj měli věnovat pozornost tomu, zda cyklus táhne skutečně změna v náladách a psychologii či posuny v riziku. Fundamentální investoři obvykle věří tomu, že nízké valuace představují odraz vysokého rizika a tudíž nelze hovořit o tom, že by na trhu byl pověstný „oběd zadarmo“. Kaissar k tomu ovšem dodává, že současná situace na trzích má pravděpodobně „behaviorální příčinu“. Poukazuje na to, že poměr tržních cen a účetních hodnot amerických akcií je ve srovnání s rozvíjejícími se trhy dvojnásobný. A ptá se: „Lze důvěryhodně tvrdit, že rizikovost Spojených států je poloviční, když víme, kolik let se jim nedařilo dosáhnout silnějšího růstu a v jakém politickém chaosu se nacházejí?“

Ritholtz uvedl, že investoři by si ani v současné situaci neměli vybírat pouze jeden trh a měli by své peníze vložit do více druhů aktiv. „Hodnotoví investoři poukazují na vysoké valuace amerických akcií, radí se z nich stáhnout a zaměřit se na levnější trhy. Jenže ty samé argumenty jsme slyšeli před třemi, čtyřmi, pěti lety. Pokud byste se tehdy drželi jejich rad, nakoupili byste kolabující akcie na rozvíjejících se trzích a investovali byste do evropských trhů potácejících se v chaosu. A vyhnula by se vám americká rally. Zkušenosti mi ukazují, že pokusy o správné načasování nadělají více škody než užitku a tudíž je lepší investovat do všeho. Alternativou je hra, ve které dokázalo uspět jen velmi málo z nás,“ říká Ritholtz.

Kaissar ovšem poukázal na skutečnost, že historicky nižší valuace souvisejí s vyšší návratností v následujících letech a naopak. Z tohoto pohledu je tedy nyní rozumné investovat do levných trhů v rozvíjejících se zemích či v Evropě. Ovšem pouze pro investory, kteří jsou „ochotní vydržet delší dobu. Ritholtz k tomu poznamenal, že celá diskuse je vlastně o tom, zda investovat pasivně, či aktivně. Tedy zda nakoupit širokou škálu aktiv bez ohledu na to, který trh se právě zdá podhodnocený a který drahý, nebo zda se snažit o nadvážení či podvážení některých aktiv a trhů například podle jejich současné valuace. A investoři by hlavně neměli zapomínat, že „levné akcie někdy klesnou ještě níže a ty drahé pokračují v růstu“.

(Zdroj: Bloomberg)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688