Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.07.2017 15:19:10

Víkendář: Pomáhá Silicon Valley šířit terorismus?

Protiteroristická opatření jsou stále více privatizována a leží na bedrech málo placených zaměstnanců technologických firem jako Facebook, Google a Twitter. Tyto společnosti sice najímají i odborné poradce a bývalé vládní agenty a snaží se s jejich pomocí bojovat proti propagandě extrémistů. Většinu této práce ale provádějí lidé s platem kolem 15 dolarů na hodinu. V případě YouTube jde dokonce o dobrovolníky. Zaměstnanci s minimálními znalostmi potřebnými v boji proti extrémismu tak zastávají práci, kterou bychom čekali spíše u policie či tajných služeb. A tato jejich práce je prováděna v utajení, nesystematicky a bez přímé zodpovědnosti, píše reportérka britské deníku The Guardian Olivia Solon.

Společnosti Facebook, YouTube, Twitter a Microsoft před několika dny oznámily, že vytvářejí společnou protiteroristickou platformu. Činí tak po letech kritiky, která tvrdí, že nejsou schopny blokovat aktivity extrémistů. Současná praxe ukazuje, v jak složité pozici tyto společnosti jsou. Na jednu stranu chtějí, aby jejich uživatelé věřili, že jsou chráněni před zásahy vládních institucí. Na stranu druhou je od nich ale veřejností požadováno, aby bránily šíření radikalismu a násilí. Z nedostatečného pokroku v této oblasti je viní i významní politici, jako třeba britská premiérka Theresa Mayová či francouzský prezident Emmanuel Macron. EU chce zase schválit zákon, podle kterého by sociální sítě musely proti extrémistům zakročit, jinak budou čelit obrovským pokutám. 

Carl Miller z think tanku Demos tvrdí, že technologičtí giganti musí s terorismem bojovat proti své vůli čistě proto, že vládní složky toho schopny nejsou. Zčásti kvůli nedostatečným kapacitám a částečně proto, že technologické společnosti jim neposkytují přístup ke svým datům. Twitter, Facebook a Google oznámily, že podniknou nové kroky, včetně blokování účtů a využívání umělé inteligence, které by měly identifikovat nebezpečné informace šířené po síti. K tomu by měla být vytvořena společná databáze digitálních „otisků prstů“, která by měla pomoci identifikovat teroristické zdroje. Facebook dal dohromady tým lidí, kteří by měli mazat teroristickou propagandu a zároveň analyzovat podezřelé uživatele. 

Tato protiteroristická jednotka má povolení k přístupu na účty těch uživatelů, kteří jsou podezřelí z napojení na teroristické skupiny nebo se na nich objevují specifické výrazy, jako třeba Islámský stát. Členové skupiny pak mají možnost prohlédnout si osobní komunikaci daného uživatele, zjistit, s kým si vyměňuje informace a kde se pohyboval. Prioritou je získání přístupu k takzvaným „cestujícím bojovníkům“. Takový člověk je údajně nalezen alespoň jednou za den a jeho účet bývá předán vládním složkám. Facebook ale na žádost o detailní informace týkající se této činnosti nereagoval. 

Dilema Twitteru

Twitter čelí jiné výzvě. Je totiž znám svou snahou o svobodu projevu a naprostou anonymitu. Podle některých studií je to právě jeho platforma, kterou teroristé využívají k šíření propagandy nejraději. Podle jednoho bývalého zaměstnance společnosti bere Twitter tento problém velmi vážně, částečně z právních důvodů. Zablokoval proto už tisíce účtů, ale jeho popularitu to u extrémistů nijak nesnížilo. Někteří odborníci dokonce sociální sítě kritizují s tím, že jejich kroky jsou naprosto nedostatečné. Analytik zaměřující se na teroristické aktivity Michael Smith říká: „Všechno to jsou jen kecy. Tyto společnosti se pouze snaží budit dojem zodpovědného chování, aby tím prospěly svým akcionářům. Nic víc.“ 

Hany Farid z Counter Extremism Project s takovým pohledem souhlasí a říká: „Dávají obrovské sumy na technologie, které jim umožní správně zacílit reklamu. Jsem si na 100 % jistý, že kdyby jen malou část těchto peněz daly do vybudování nějakého systému včasného varování, nastala by skutečná změna.“ A je faktem, že například na YouTube lze velmi rychle najít video, ve kterém třeba nějaký anglicky hovořící džihádista vyzývá k bodnutí nevěřícího nožem či přejetí autem

Pokud se technologické společnosti nezačnou snažit více, mohou je k tomu donutit vlády. V Evropě se k tomu už schyluje a podle některých názorů nebudou Spojené státy kvůli dalším útokům daleko pozadu. Terorismus to sice nevymýtí, ale pro extrémisty pak bude znatelně těžší získávat nové členy.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688