Češi mají stále v oblibě Slovensko: jak vypadá cesta a poplatky

TNBiz, 7.7.2017

Nádherná příroda, zábava, skvělé jídlo. To je Slovensko a je to i Liptov. Češi za tím jezdí čím dál víc, vidět je to i na místních parkovištích. A právě cestě autem z Prahy do Bešeňové se dnes budeme věnovat.

Čekají nás slovenské dálnice, čekají nás slovenské okresní silnice, čekají nás české okresní silnice. No, ale hlavně nás čeká D1 do Brna. Máme kliku, dálnice je totiž úplně vymetená. O den později ve stejném čase přitom vypadá úplně jinak.

V moravské metropoli jsme za dvě hodiny, další hodinu a půl to trvá po okreskách k hranicím. Naftu bereme ještě za koruny. Ceny na slovenské straně se příliš neliší, k cestě do cíle potřebujeme ještě dálniční známku. Desetidenní vyjde na deset eur.

Místo samolepky na přední sklo auta jsme dostali pouze papír, což je doklad o tom že jsme zaplatili. Je na něm registrační značka našeho auta.

Slovenská D1 je v o poznání lepší kondici, než je ta česká. Rychlosti platí stejné jako u nás, pozor na jejich překročení. Pokuty jsou od dvaceti až do 650 eur. To je skoro 17 tisíc korun.

Na slovenských silnicích si určitě dejte pozor na neslušná gesta za volantem. Mohou vás vyjít až na 50 eur. Posledních 70 kilometrů musíme žilinskou cestou podél Váhu většinou po okreskách, dálnice je ve výstavbě. Spoléhejte raději na cedule, nám totiž navigace i mapa ukazovaly dálnici, která ale neexistuje.

Do cíle dorážíme po sedmi hodinách poklidné jízdy. Druhá varianta je autovlak z Prahy do Popradu. Nemusíte řídit, cesta ale vyjde dráž a trvá delší dobu. Bešeňová je obec proslulá termálními prameny a blízkostí Nízkých Tater.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky