Patria (Patria Finance)
Politika a události  |  07.07.2017 15:58:14

Rusko začíná Spojené státy milovat, zbytek světa nesnášet

Podle posledního průzkumu Pew Research Center, kterého se účastnilo 40 000 respondentů, důvěřuje globální politice amerického prezidenta Donalda Trumpa jen 22 % z nich. U Baracka Obamy to ke konci jeho funkčního období bylo 64 % respondentů. Jedinými zeměmi, kde je důvěra v Trumpa vysoká, jsou Rusko a Izrael. Z deseti zemí, kde důvěra v něj spadla nejvíce je devět spojenců USA, a to včetně členů NATO. V Německu, Itálii, Španělsku a několika dalších zemích NATO je dokonce vyšší důvěra v ruského prezidenta Vladimira Putina než v Trumpa.

Následující mapa ukazuje, jak se mezi roky 2015/2016 a 2017 změnilo pozitivní hodnocení Spojených států. Nejvíce vzrostla oblíbenost USA v Rusku, propad oblíbenosti naopak nastal v Mexiku:

Američtí republikáni si v roce 2016 stěžovali, že spojenci USA přestali Američanům za vlády Baracka Obamy důvěřovat. Nyní se ukazuje, že k takové změně skutečně došlo, ale až nyní, když vládne Trump. Tento posun ovšem na druhou stranu dokazuje, že nový americký prezident skutečně sleduje svou politiku „Amerika na prvním místě“. Trump například před časem před Kongresem řekl: „Mou prací není zastupovat svět, ale Spojené státy americké.“

Trump by mohl tvrdit, že spojenci jsou rozzlobení tím, že Spojené státy už nehrají roli globálního trouby, který jiným zemím umožňoval, aby parazitovaly na jeho výdajích na obranu, používaly neférové obchodní praktiky a poškozovaly konkurenceschopnost Spojených států. Globální popularita není to samé jako sledování zájmů Spojených států a i průzkum ukazuje, že v mnoha zemích světa lidé nevěří, že se vztahy s USA v dohledné době zlepší.

Nicméně většina respondentů Trumpovi připisuje i vlastnosti jako „arogantní, netolerantní a nebezpečný“. A to může mít reálné důsledky, protože vůdci jiných zemí mohou mít větší averzi k jednání s americkým prezidentem a nebudou mít takovou ochotu vyhovět požadavkům Spojených států. Stačí se podívat do Francie, kde nově zvolený prezident Emmanuel Macron postavil svou vysokou popularitu i na kritice Trumpa a pevném stisku jeho ruky během setkání na summitu NATO. Trump také musel odvolat svou návštěvu Velké Británie a důvodem byly i obavy z veřejných protestů.

Výsledky podobných průzkumů by se neměly přeceňovat. Koneckonců na konci vlády George W. Bushe i Obamy obliba amerického prezidenta rostla, ale na problémech ve světě to nic neubralo. A naopak. Trump může být značně neoblíben, ale svět se kvůli tomu asi nezboří. Američané, kteří si váží toho, jakou pozici si jejich země za dlouhá desetiletí ve světě vytvořila, ale ze současného vývoje asi radost mít nebudou. A v době, kdy vzrůstá tendence k autokratickému vládnutí, budí obavy i to, že v Africe a Latinské Americe klesá také respekt k americké demokracii.

Autorem je James Gibney

(Zdroj: Bloomberg)

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688