Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.07.2017 10:49:13

Hnací motor inovací v oblasti čisté energie? V USA automobilový průmysl

Automobilový průmysl je jedním z klíčových oborů, ve kterých je zaměstnáno v mnoha zemích světa, nadprůměrné procento lidí. Nejinak tomu je i ve Spojených státech amerických. Ale teď se obor, kromě zaměstnanosti, dává o sobě vědět i tím, že je hlavním hnacím motorem vývoje čistých technologií v USA. Zjistil to deník The Wall Street Journal (WSJ).

Podle komentáře Marka Muroa, vědeckého pracovníka v Brookings Institution a Dustina Swondera, se mění zaměření inovační činnosti v oblasti čisté energie: Do stále většího zájmu se totiž dostávají dopravní a bateriové technologie.

Technologické patenty na čistější energie v USA rostou

Z analýzy deníku WSJ vyplývá, že v loňském roce počet patentových inovací v oblasti solárních, větrných a i většiny ostatních technologií klesal, stejně jako objem investic rizikového kapitálu do čistých technologií. Naproti tomu počet patentů pro auto produkty a investice do nápadů na přepravu a skladování energie spojenou s dopravou, jsou nyní jedním z nejsilněji rostoucích oborů a impulzem pro rozvoj čistých technologií.

Čísla to podle WSJ dokumentují jasně: Téměř jedna pětina všech nových patentů z oblasti čistých technologií od roku 2011 byla spojena s odvětvím dopravy a dalších 15 % s oblastí skladování energie. Segment dopravy dosáhl v roce 2015 nového rekordu, když bylo přihlášeno 7 433 patentů a obor uchování kapacit energie dosáhl v roce 2016 5 474 přihlášených patentů. A ještě důležitější zjištění je, jaké společnosti se podílely největší měrou na výše popsaných aktivitách.

V letech 20112016 podaly nejvíce návrhů na registraci patentů v uvedených segmentech společnosti z odvětví automobilového průmyslu, přičemž značky jako General Motors, Ford, Tesla, Toyota a Delphi podle statistik a zjištění WSJ registrovaly individuálně více než 1 400 patentů. Žádný jiná kategorie z oboru čistých technologií zároveň nepřilákala tolik finančních prostředků, jako právě segment dopravy a uchování energie. Do inovací tohoto segmentu, souvisejících s čistými energiemi, firmy investovaly za poslední tři roky více než 5 miliard dolarů, což je také nový rekord. Trendem je ti to, že „tradiční“ investoři ze segmentu rizikového kapitálu se z podobných aktivit stahují, o to více ale roste podíl investic samotných automobilek.

Hnacím motorem změn v čistých energiích zůstane automobilový průmysl

A i když se tempo inovací v poslední době zdá být ohledně čistých technologií v jiných kategoriích pomalejší, automobilový průmysl se díky novinkám v technologiích uchování energie a jejím skladování a vývoje pokročilých materiálů, stává hybatelem dění. Díky těmto záležitostem roste zájem o takové klíčové oblasti automobilového oboru, jako je účinnost motoru, elektrifikace hnacího ústrojí a levné technologie baterií, které jsou zapotřebí pro pohon elektro mobilů. Konkurence přitom nenarůstá jen mezi automobilkami navzájem, ale i výrobci aut a jejich „hi-tech“ konkurenty, jako Google, Apple, či Qualcomm. Nové možnosti inovací nabízejí kategorie jako je sdílení jízd/aut, aplikace pro sledování vozového parku, dopravní software a autonomní vozidla vůbec.

Technologické inovace v dopravě mají, zdá se, zajištěnu i budoucnost. V loňském roce totiž poprvé od roku 1979 došlo k tomu, že emise oxidu uhličitého z odvětví energetiky byly poprvé nižší než emise z dopravy. To podle WSJ znamená, že tzv. „dekarbonizace“ odvětví dopravy se nyní stává hlavním tématem k řešení v USA, a to nejen kvůli celosvětovým snahám snížit emise.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688