Novinky a změny od července: pokuty se zvýší až 10x, porostou také platy

TNBiz, 30.6.2017

Zvyšování platů

Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Pracovníci v kultuře či nepedagogické profese ve školství si přilepší o 9,4 procenta. O dva tisíce korun si polepší i zdravotní sestry.

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů. Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli malému odměňování chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené.

Díky změně tarifů si od července přilepší 93 tisíc zaměstnanců státu a 72 tisíc pracovníků, které platí samosprávy. Týká se to konkrétně lidí v sociálních službách a kulturních zařízeních, umělců, nepedagogických pracovníků ve školství, zdravotníků, technického personálu i administrativních sil.

Daňový balíček

Sleva na dani na druhé dítě vzroste letos o 2400 na 19.404 ročně, na třetí a další dítě o 3600 na 24.204 ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13.404 ročně. Vyšší daňové slevy na děti bude možné uplatnit zpětně od počátku roku.

Předloha také snižuje na polovinu limity pro výdajové paušály živnostníků, které jim slouží při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Paušály se dají ale využít jen u příjmů do dvou milionů korun, nyní se sníží tento limit na jeden milion. Procentní sazby paušálů se nemění.

Schválená změna na druhé straně rozšiřuje okruh živnostníků, kterým může po dohodě finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Balíček také přináší opatření pro boj s daňovými úniky. Nově zavádí institut nespolehlivé osoby. Ten by měl zamezit podnikatelům, kteří jsou zařazení na seznamu nespolehlivých plátců, aby účelově zrušili svou registraci plátce DPH, následně ji znovu získali, a tak fiktivně očistili svoje jméno. Lidé by taky nově mohli platit daně platebními kartami.

Vyšší pokuty za přestupky

Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10.000 korun.

Výluky a změna jízdních řádů

Letní prázdniny se vždy nesou ve znamení výluk a změn v jízdních řádech městské hromadné dopravy. Letos nejcitelněji zasáhnou obyvatele hlavního města, kde budou probíhat i mohutné opravy metra. Komplikace ale čekají i na lidi v jiných krajských městech. Podrobnosti z jednotlivých kraj najdete ZDE.

Jízdné v Ostravě

Lidé, kteří dojíždějí do Ostravy z okolních obcí a měst, od 2. července budou platit za jízdné jinou cenu. Ti, kteří si kupují dlouhodobé jízdenky, ušetří, jiní si ale mohou připlatit. Ostrava totiž zrušila zóny kolem města a sjednotila je do jediné. Změna jízdného se týká například obyvatel Hlučína, Bohumína, Rychvaldu nebo Vratimova. Méně za jízdné zaplatí lidé, kteří si kupují pětiměsíční a delší jízdenku. Naopak za měsíční kupón někde dají lidé více než doposud.

Zdražování v Olomouci

Od 1. července se v Olomouci podstatně změní způsob parkování. Zaniknou dvě rozdílné zóny s rozličnými cenami a poprvé půjde parkovací poplatek uhradit prostřednictvím SMS zprávy.

Pro parkování v placené zóně od tohoto data současně přestane platit dvouhodinové omezení. Hodina stání přijde na jednotných třicet korun. Co se nemění, je doba placeného stání v zóně placeného parkování. Je vymezena časem od 9 do 18 hodin v pracovní dny.

Dražší vstupné v liberecké zoo

Návštěvníci liberecké zoo si od začátku prázdnin připlatí. Po pěti letech tady zdražují vstupné. To základní bude v letní sezóně stát 130 , v zimní potom 100 . Děti, studenti a senioři pak v létě zaplatí 90 , v zimě 80 . Rodinné vstupné nově vyjde na 390 .

Nové pošty Partner

Celkem 11 nových poboček pošt Partner se otevře na začátku prázdnin. Celkem jich k tomuto datu bude fungovat 365. Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Z hlediska poskytovaných základních poštovních služeb není mezi pobočkou a poštou Partner žádný rozdíl.

Na nové pobočky se mohou těšit v Březové u Karlových Varů, Stonavě, Rusavě, Dukovanech, Jetřichovicích, Bratronicích, Dobré Vodě u Hořic, Šestajovicích, Hodslavicích, Věcově a Kostelci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy