Cestovní speciál: jak k moři autem bez problémů i pokut!

TNBiz, 29.6.2017

Kde se dají očekávat kolony? Na kolik vás vyjde cesta k moři? Co je součástí povinné výbavy v Chorvatsku či Francii a za co všechno můžete dostat pokutu? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve velkém přehledu o cestování za hranice České republiky. Chybět přitom nebudou ani překvapivá pravidla evropských zemí, která by vás cestou mohla překvapit. Na co si tedy dát pozor?

Očekávané kolony začátkem prázdnin

Velké letní prázdniny začínají u nás, v Polsku a na Slovensku. V Rakousku prázdniny začínají ve Vídni, Dolních Rakousích a Burgenlandsku. V Německých spolkových zemích začínají prázdniny v Hesensku, Sársku a Porýní Falcku a druhá vlna turistů pojede z Brém, Dolního Saska, Saska a Durynska. Také velká část skandinávských turistů již hojně projíždí Evropou, při cestě k moři je proto důležité počítat se zdržením. Delší kolony se dají očekávat hlavně v době konání důležitých akcí, pokud to bude proto jen trochu možné, těmto místům se raději vyhnětě:

Moto GP – Sachsenring

Na závody silničních motocyklů míří řada nadšenců na silniční okruh Sachsenring (nedaleko Chemnitz). Tréninky a závody se jedou od 30. června do 2. července.

Truck Grand Prix – Nürburgring

Závody tahačů se jedou první prázdninový víkend na okruhu Nürburgring. 

Cyklistická Tour po Rakousku

Na začátku prázdnin bude Rakousko hostit cyklistickou tour, která pojede z Grazu přes Vídeň až k hranicím s Německem v Horních Rakousích. Čtvrtá etapa startuje v Salzburku a následně stoupá na Grossglockner. Cíl závodu je ve Welsu. Po celé trase závodu budou uzavírány místní silnice, ale zvýšený provoz se dá očekávat i na hlavních tazích. Závod se totiž jede v místech, kudy budou mířit davy turistů směrem do Chorvatska.

Závody Formule 1 - Spielberg

O druhém červencovém víkendu se jede světový závod Formule 1 na okruhu u města Spielberg v Rakousku. Město se nachází severozápadně od jedné z hlavních tepen ve směru na jih (Graz).

Festival Electric Love – Salzburg

V Salzburgu se od 6. do 8. července koná velký hudební festival Electric Love.

Ironman Austria – Klagenfurt

V neděli 2. července se koná slavný Rakouský Ironman kolem jezera v Klagenfurtu. Uzavírány tu budou místní komunikace.

Summit G20 – Hamburg

Summit dvaceti nejvyspělejších států se bude od 6. do 7. července konat v Hamburgu. Ve městě již nyní panují přísná bezpečnostní opatření a během summitu se ještě zpřísní. Očekává se i množství demonstrací.

Nové dopravní omezení v Rakousku

Od pondělí 10. července do neděle 3. září bude v Rakousku na dálnici A23 před Vídní probíhat komplexní oprava dvou tunelů (Stadlau a Hirschstetten) a vozovky mezi exity Stadlau a Hirschstetten. V každém směru tam bude průjezdný jen jeden jízdní pruh a Asfinag, což je tamní správce komunikací, doporučuje místo objíždět sjetím z dálnice A5 na rychlostní silnici S1 a dále pak pokračovat po dálnici A22, která vede od Znojma. Jedná se totiž o hlavní trasu z Mikulova na Vídeň.

Na kolik vás vyjde cesta do zahraničí

Ceny pohonných hmot

Ať jedete kamkoliv, cena za Natural 95 vychází nejlépe v České republice, natankovat se proto vyplatí ještě před přejezdem státních hranic. U nás bezín seženete v průměru za 25,90 , mezi levnější země patří i Polsko (26,00 ), Slovensko (28,40 ) a Rakousko (29,10 ). Naopak nejdražší benzín (40,20 ) a stejně tak naftu (36 ) seženete v Itálii. Nejlevněji naftu načerpáte v Polsku (24,50 ). Velký přehled cen benzínu i nafty najdete zde.

Dálniční poplatky

Po frekventovaných cestách k moři musíte počítat i s dálničními poplatky. Zatímco někde se neobejdete bez dálniční známky, jinde zaplatíte za ujeté kilometry nebo průjezdy tunelem.

- dálniční známky

Dálniční známku musíte mít při cestě po Slovensku, Slovinsku, Rakousku, Maďarsku nebo Bulharsku. Švýcarsko je z hlediska dálničních poplatků raritou, zavedlo totiž jediný možný dálniční kupon, a to s roční platností. Cena za kupon je 40 franků (asi 1000 korun). Další informace o dálničních kuponech a známkách najdete zde.

- tunely a mosty

V některých zemích zaplatíte i za průjezd tunelem. Třeba průjezd tunelem Karavanke mezi Rakouskem a Slovinskem je zpoplatněn částkou 7,20 eur, a to pro vozidla do 3,5 t. Za průjezd tunelem Großer St. Bernhard ve Švýcarsku zaplatíte od 27,90 eur, tunelem Munt la Schera od 42 eur. A placení se nevyhnete ani v Bulharsku. I tady se platí za přejezd některých mostů a přívozů (Giurgiu - Ruse 6 eur, Silistra - Kalarash 7 eur, Vidin - Kalafat 6 eur, Oriahovo - Beket 12 eur, Nikopol - Turne Maguerele 12 eur). Další informace najdete zde.

- projeté úseky

Ceny za projetý úsek platíte obvykle v mýtných branách. V Chorvatsku zaplatíte zhruba 40 kun za 100 kilometrů, ve Francii, Itálii a Španělsku za stejnou vzdálenost devět eur, v Británii jsou zpoplatněny nejen některé dálniční úseky, ale i mosty či tunely. Za průjezd tunelů dáte 0,5 - 2 libry, za průjezd Eurotunelem 23 liber. V Řecku jsou zpoplatněny dálnice Aegean, Attiki, Egnatia, Moreas, Nea, Olympia. Zaplatíte 6 - 9 eur za 100 kilometrů. Na dálnicích v Německu prozatím platí jen vozy nad 12 t, a to od 0,1 - 0,3 eur za kilometr. V Polsku jsou zpoplatněny pouze některé úseky dálnic, a to dálnice A1, A2 a A4. Dálnice A4 mezi Katowicemi a Krakowem je pro osobáky zpoplatněn 20 zlotými.

Za co můžete dostat při cestě autem tučné pokuty

Jízdní kola

Pokud s sebou na prázdniny berete i jízdní kola, myslete na to, že musí být řádně připevněná a splňovat předpisy dané země. V řadě zemí, stejně jako v ČR, nesmí být koly překryta registrační značka vozu. Když k tomu dojde, musí být vůz vybaven doplňkovým nosičem pro třetí registrační značku, včetně osvětlení a odrazek. Dalším dosti zmiňovaným prvkem označení nosiče jízdních kol je výstražná deska o rozměrech 50 x 50 cm. Tato výstražná deska je u osobního vozidla povinná v Itálii.

Opomenout nesmíme ani možnost převážet kola uvnitř vozu. Jak v ČR, tak především v Rakousku, Německu a i dalších zemích musíme pamatovat na povinnost dostatečně upevnit převážený náklad. Jinak hrozí pokuta v řádu několika set euro a v případě Rakouska i dokonce až 5000 eur (130 tisíc ). Více informace k převážení kol najdete zde.

Pozor na palubní kamery a navigace

Palubní kamery a navigace jsou pro většinu řidičů samozřejmostí, pozor ale, tyto přístroje nesmí být umístěné v zorném poli řidiče, v Rakousku jsou kamery dokonce zakázané. Hrozí i statisícové pokuty.

"Navigace, kamera či držák pro mobilní telefon není homologovaný prvek. Mýtná krabička, emisní plaketa nebo dálniční známka ano. Pokud si tedy výrobce nechá homologovat držák navigace a navigaci, není problém ji umístit dle návodu. Pokud navigace nemá homologační prvek na sobě, nesmí být umístěna na čelní sklo v zorném poli řidiče i kdyby prodejce tvrdil opak," varuje mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. Abyste se vyhnuli pokutě, umístěte navigaci až do místa, kde vidíte i část karoserie.

Alkohol za volantem

Není třeba zdůrazňovat, že jedním z nejzávažnějších přestupků za volantem je řízení pod vlivem alkoholu. Z celkem patnácti zemí Evropy má nejpřísnější přístup Česká a Slovenská republika, kde je nulová tolerance, následuje Polsko s povolenými 0,2 promile alkoholu v krvi. Prakticky ve všech ostatních státech je to pak 0,5 promile.

Naopak, nejbenevolentnější je v tomto směru Velká Británie (0,8 promile). Zároveň ale právě tato země patří k těm, kde jsou nejvyšší pokuty za jízdu s alkoholem v krvi.
Nejnižší pokuta (od 95 euro) je vChorvatsku. Naopak nejvyšší ve zmíněné Anglii (až 5 710 euro), dále Švýcarsku (od 550 euro), Itálii (od 530 euro), Německu (od 500 euro), Nizozemsku (od 325 euro) a Rakousku i Slovensku (od 300 euro). Naopak v ČR je to v přepočtu od 100 euro.

Další přestupky a pokuty

Při dodržování dopravních předpisů platí v mnoha zemích obzvlášť vysoká přísnost. Za jízdu na červenou můžete ve Velké Británii dostat pokutu i 1140 euro, za špatné parkování zaplatíte třeba ve Španělsku i 200 euro, za překročení rychlosti v Rakousku klidně i 2180 euro. Velký přehled pokut za přestupky najdete zde.

Jaká pravidla vás mohou při cestě do ciziny překvapit a co byste měli mít vždy s sebou

Překvapivá pravidla zemí

Velká část prohřešků, za které hrozí pokuta, české řidiče překvapí. Za některé můžete dokonce strávit několik týdnů ve vězení, za další vám pak policie zabaví auto nebo alespoň poznávací značku. Tady jsou ty nejvíce překvapivé, na které upozorňuje ÚAMK.

Chorvatsko - V oblíbené destinaci mohou čeští řidiči zaplatit pokutu až 5000 kun (v přepočtu téměř 18 tisíc korun) za nevyplnění nebo špatné vyplnění formuláře o dopravní nehodě. Zaplatíte taky v případě, že řídíte unavení nebo pod vlivem léků. Policisté vás mohou zadržet a poslat na vyšetření, kde váš stav posoudí lékař. Pokud rozhodne, že jste opravdu nezpůsobilí k jízdě, policie vám může odebrat řidičák až na 8 dní.

Francie - Jakmile přijedete do Francie, raději si sundejte sluchátka - platí to i pro handsfree. Ta nesmíte mít ani v případě, že jedete na motorce nebo na kole. Za tento přestupek vám hrozí pokuta 135 eur (asi 3,5 tisíce korun) a odebrání tří bodů. Stejnou pokutu můžete dostat i v případě, že máte zatmavená skla u spolujezdce nebo řidiče.

Německo - Pozor si dávejte na dálnicích - pokud třeba uvíznete v koloně, z auta určitě nevystupujte. Za každého člověka, který vůz opustí, zaplatíte 10 eur (asi 250 korun). Za předjíždění v pravém pruhu dostanete pokutu 100 eur (asi 2,5 tisíce korun).

Rakousko - Pokud rakouští policisté odhalí na vašem voze nějakou technickou závadu, mohou vám uložit pokutu až 5000 eur (130 tisíc korun) a trvat na nápravě na území Rakouska. V takovém případě vám odeberou poznávací značku a vrátí ji až po odstranění závady.

Povinná výbava

Povinná výbava se v některých státech oproti Česku výrazně liší. Mnoho řidičů překvapí, že v některých evropských zemích musí vozit v autě hasicí přístroj - platí to pro Bulharsko, Rumunsko, Polsko nebo Řecko. Reflexní vesty musí mít povinně každý člověk, který by vystupoval z auta ve Francii, Itálii nebo Polsku, ale také na Slovensku nebo Slovinsku. V Rakousku a Chorvatsku stačí mít vestu jen pro řidiče. V Chorvatsku musíme mít při cestě s přívěsem výstražný trojúhelník navíc, ve Švýcarsku musíte obrysová světla rozsvítit při jakémkoliv čekání. Do Francie nejezděte bez alkoholtesteru, v Řecku za jízdy nejezte. Kompletní přehled povinné výbavy v zahraničí najdete zde.

Pruh pro záchranáře

Uvolnit místo projíždějícím záchranářům je povinností každého řidiče. V zahraničí ale platí jiná pravidla pro to, jak nouzový pruh vytvořit. Třeba rakouské předpisy jsou v tomto směru odlišné od českých a stanoví vytvářet 3 metry široký průjezd mezi levým pruhem a ostatními směrem vpravo. Podobně je na tom i Slovinsko, Švýcarsko nebo Německo, kde je ale navíc vyžadováno zastavení provozu. A podobný princip jako v Rakousku mají ve Francii a Španělsku, je však stanoveno, že musí být vytvořen prostřední pruh pro záchranářská a další vozidla. Další upřesnění není.

Do jakých zemí stačí občanka a kam vás nepustí bez pasu

Kontroly na hranicích

Od chvíle, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie, je pro Čechy cestování daleko jednodušší. Nejenže na cestách po Evropě nepotřebujete cestovní pas, ale často po vás na hranicích nikdo nechce ani občanský průkaz.

Češi, jako občané EU, nemusí při překračování státních hranic v rámci schengenského prostoru předkládat ani cestovní pas, ani občanský průkaz. Přesto se ale doporučuje mít jeden z těchto dokladů u sebe pro případ, že byste museli prokázat svou totožnost.
 

Jak k moři autem bez problémů i pokut!
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky